Jučer, 25. studenoga, u u dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, održana je 5. sjednica Županijske skupštine. Na sjednici je bilo prisutno 39 od ukupno 47 vijećnika, a na dnevnom redu bilo je ukupno 18 točaka.

Dio sjednice, kao i uvijek, bila su vijećnička pitanja županu, među kojima smo mogli čuti i ona đakovačkih vijećnika Sanje Bježančević (SDP) i Ivice Mandića (HNS).

Vijećnica Sanja Bježančević postavila je pitanje vezano uz realizaciju EU projekata na području Osječko-baranjske županije:

“Posljednjih godina gotovo svakodnevno svjedočimo različitim svečanostima potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Kada su u pitanju jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave to prvenstveno podrazumijeva projekte izgradnje ili rekonstrukcije komunalne infrastrukture. Za one lokalne jedinice čiji su proračuni skromni, uz pametno planiranje, dodatna sredstva iz europskih izvora mogu uistinu učiniti razliku i poboljšati kvalitetu života u lokalnoj zajednici. Nerijetko se takve projekte opisuje kao strateške, demografski važne, razvojne i gospodarski važne, one koji povećavaju gospodarsku vidljivost, privlače investicije i otvaraju nove poslovne prilike…

Tvrdi se da je Osječko-baranjska županija jedna od uspješnijih u ugovaranju projekata financiranih iz europskih sredstava. Ne umanjujući tu tezu, važnije bi bilo vidjeti trend prosječne stope iskorištenosti europskih sredstava, odnosno rezultate provedbe ugovorenih projekata. Točnije, koje projekte je OBŽ ugovorila od 2014. godine do danas, a koje od ugovorenih projekata je realizirala? Koje demografske, gospodarske ili druge učinke projekata imamo na području Županije mjerene konkretnim pokazateljima postizanja zadanih ciljeva?”

Župan Ivan Anušić odgovorio je na pitanje rekavši kako je on dužnost župana preuzeo u lipnju 2017. godine te da će za to razdoblje dati podatke o svemu što se pripremalo, sve što se priprema, sve što se napravilo i sve što će se napraviti. Rekao je dostaviti i podatke od 2014. godine, naglasivši još jednom kako je njegova odgovornost prisutna tek od 2017. godine.

Vijećnik Ivica Mandića postavio je pitanje o prometnoj povezanosti Grada Đakova i kvaliteti cesta koje idu prema njemu:

“Cesta D515 Našice-Đakovo je od Našica do Razbojišta uredna, a od Razbojišta prema Đakovu u dosta lošem stanju pa me zanima kako stoje stvari po pitanju uređenja te državne ceste. S obzirom da je u fazi donošenje Državnog proračuna zastupnici u Hrvatskom saboru mogu inicirati rješavanje te problematike.

Druga cesta je D46 Đakovo-Vinkovci, gdje je od Vinkovaca do Mikanovaca cesta u vrlo dobrom stanju, a od Mikanovaca na području Osječko-baranjske županije u vrlo lošem i po pitanju sigurnosti i kvalitete prometovanja.

Posebno teška situacija je na cesti D38 Đakovo-Ruševo, gdje na poziciji od Selaca Đakovačkih do Musića cesta izrazito uska i uopće ne znam po kojim kriterijima je ta cesta kategorizirana kao državna.”

Također je pozdravio i izgradnju dva kružna toka na đakovačkoj obilaznici.

Osim pitanja o cestama, zamolio je Županiju da uputi dopis prema Gradu Đakovu i nadležnim institucijama da se vidi kako je završio slučaj “John Smith”. Naglasio je kako je riječ o izgubljenih 50 tisuća eura, a nitko za to još nije odgovarao.

Na prvo pitanje župan Anušić odgovorio je kako su to državne ceste koje nisu u županijskoj nadležnosti, ali će oni svakako uputiti upit Hrvatskim cesstama da se vidi planira li se nešto po pitanju obnove navedenih cesta. Župan je dodao kako unatoč svim lošim cestama u županiji možemo biti izrazito zadovoljni prometnom infrastrukturom i prometnom povezanošću.

Što se tiče slučaja “John Smith”, župan je rekao kako će poslati upit Gradu Đakovo vezan uz taj slučaj.

Igor Kretonić
Foto: Osječko-baranjska županija