Ovogodišnji mladomisnik Hrvatske karmelske provincije o. Ivan Živković predvodio je 1. listopada u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj svečano misno slavlje u čast sv. Terezije od Djeteta Isusa, koju sveopća Crkva štuje i pod nazivom sv. Mala Terezija.

Uz koncelebraciju đakovačkog župnika vlč. Tomislava Ćorluke, domaćeg župnika vlč. Mire Tomasa, vlč. Stjepana Matezovića i župnika iz Šida vlč. Nikice Bošnjakovića, predvoditelj je započeo slavlje pozivom prisutnom puku da se, poput sv. Male Terezije, predaju Božjoj milosrdnoj ljubavi koja potječe iz Njegovog otvorenog srca.

Razvijajući temu poniznosti i malenosti, o. Živković je na početku svoje homilije kao primjer krajnjeg poniženja istaknuo Isusov križ s kojeg je u krvi i vodi rođena Crkva po kojoj Bog i danas izlijeva milost u ovaj svijet. „Sv. Mala Terezija je htjela postati ta ljubav u srcu Crkve, pokazujući nam predivan put kako u svakom trenutku možemo nešto darovati Gospodinu prihvaćajući i birajući sve, poput nje, i zahvalu i pokoru i patnju i radost“, rekao je mladomisnik Ivan, nastavljajući da nas jedino molitva može oblikovati u tako ponizne osobe koje sve pretvaraju u ljubav za Gospodina i tako postaju izvor žive ljubavi za sve oko sebe. Završavajući homiliju osvrtom na temeljni duhovni stav svetice iz Lisieuxa, predslavitelj je još jednom ukazao na predanje kao put ljubavi koji je sv. Mala Terezija usvojila iz primjera božanskog Učitelja Isusa i zaključio: „Biti ljubav se uči samo od Ljubljenoga!“

Na kraju misnog slavlja blagoslovljene su i podijeljene ruže koje vjernici rado i s pouzdanjem u moćni zagovor ove svetice primaju kao znak „kiše nebeskih milosti“, koju je sv. Mala Terezija obećala svima koji joj se utječu u svojim potrebama.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija