Malonogometni turniri diljem Hrvatske tradicionalna su razbibriga za brojne sportaše, uglavnom amatere, ali i za brojno gledateljstvo koje uživa u sportu i voli skratiti vrijeme nekim sportskim događajem.

Zagrebačka Kutija šibica, nama bliži Zimko u Osijeku, malonogometni turniri u Slavonskom Brodu, Našicama, sve su ovo turniri u kojima su sudjelovali i đakovački malonogometaši, ali ove godine nažalost neće imati priliku za to.

Đakovački malonogometni turnir otkazan drugi puta u povijesti

Zbog donesenih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite vezanih uz sportska natjecanja, ove godine neće biti božićnih turnira pa se nažalost uz sve navedene turnire neće održati niti tradicionalni Malonogometni božićni turnir Đakovo.

Do sredine studenoga sva amaterska nogometna natjecanje kreću sa svojim pauzama, a tada većina nogometaša kopačke zamjenjuje tenisicama te polako počinju malonogometni božićni turniri. Dobra je to prilika za sve sportaše da ostanu u formi, a oni malo spretniji mogu i do zarade, budući da turnir često imaju bogate nagradne fondove. Također, malonogometni turniri dobra su prilika i onim najmlađima, prvenstveno za zabavu, ali možda i da zapnu za oko nekom treneru i osiguraju si napredak u karijeri.

Ako ćemo gledati po đakovačkom božićnom turniru, odnosno po ispunjenosti tribina na gotovo svakoj večeri turnira, a naročito kada krene nokaut faza, puno gube i gledatelji.

Drugi je ovo puta da se, od pokretanja u pauzi školske godine 1986./87., turnir u Đakovu neće održati, do sada se turnir nije održavao jedino ratne 1991. godine.

Ivan Hrga: “Igračima i gledateljima nedostajat će mali nogomet”

S ovakvim razvojem događaja nezadovoljan je i organizator, Nogometno središte Đakovo, a dopis na mail nam je poslao tajnik Ivan Hrga:

Po drugi put od početka održavanja Božićnog malonogometnog turnira, turnir se neće održavati zbog donesenih mjera o zabrani okupljanja zbog Covid situacije.

Božićni malonogometni turnir započeo je sa svojim održavanjem nekoliko mjeseci nakon otvaranja dvorane „Sjever“ Đakovo, u zimskoj pauzi školske godine 1986/87. Prvi pobjednik je bila momčad „XY“, a na samom turniru su tijekom godina nastupila mnoga poznata nogometna imena. Nakon nekoliko uspješnih godina odigravanja, uslijedila je ratna 1991. godina i jedina do sada tijekom koje turnir nije održan. Samim tim što se toliko godina u kontinuitetu turnir uspješno održavao, govori o tome koliko će igračima i gledateljima nedostajati mali nogomet u zimsko vrijeme kada miruju igrališta velikog nogometa. Ovdje uz seniorske igraće ponajviše mislim na igraće mlađih uzrasta koji su velikim nestrpljenjem čekali svoju priliku za osvajane turnira. Iskreno se nadam da ćemo se što prije izvući iz ove situacije u kojoj se svi nalazimo, i kojom su svi pogođeni na neki svoj način, te kako ćemo sljedeće godine u ovo vrijeme zajedno uživati u malonogometnih potezima.

Nadamo se i mi da je ovaj drugi puta da se turnir ne održava ujedno i posljednji te da će sljedeće godine ispunjene tribine gradske nastavno-športske dvorane u Đakovu moći uživati u potezima đakovačkih malonogometnih majstora.

Igor Kretonić

Foto: arhiva