U razgovoru za Glas Slavonije, mons. Đuro Hranić, nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije, odgovorio je na pitanje koje zanima dobar dio žitelja nadbiskupije: “Što će biti s blagoslovom domova?”.

Nadbiskup je rekao kako je blagoslov domova sastavni dio redovitog pastoralnog života i djelovanja u svakoj župnoj zajednici u kojemu svećenik kao pastir obilazi svoje župljane. Trenutna epidemiološka situacija i postrožene mjere ne dopuštaju blagoslov domova kakav poznajemo te nadbiskup smatra kako ga je najbolje odgoditi i čekati bolju epidemiološku situaciju.

Nadalje, napomenuo je kako nije bitno kada se blagoslov dogodi te da je on u domovima vjernika uvijek dobrodošao. Podsjetio je kako je nekada blagoslov i bio iza Bogojavljenja, a u nekim župama je i danas tako. Također, u Istri i nekim župama na jugu Hrvatske se blagoslov obavlja u vrijeme Došašća, a u Italiji je uobičajen u vrijeme Uskrsa.

Zamolio je sve vjernike za razumijevanje te najavio vjerojatni blagoslov domova o prvim mjesecima nove godine ili o proljeću.

Igor Kretonić

Izvor: Glas Slavonije/S.Župan

Foto: arhiva