U petak, 29. listopada 2021. s početkom u 11 sati bit će upriličen blagoslov novosagrađene zgrade Doma za umirovljene svećenike u Đakovu, u Ulici Luke Botića 4.

Zbog pomanjkanja smještajnih mogućnosti u dosadašnjoj zgradi Doma za umirovljene svećenike, smještenoj u dvorištu zgrade Bogoslovnoga sjemeništa, neposredno uz đakovačku gradsku tržnicu, Đakovačko-osječka nadbiskupija odlučila se na izgradnju nove zgrade.

Pozivni natječaj za izradu idejnog rješenja nove zgrade Svećeničkog doma u Đakovu, Ulica Luke Botića 4, raspisan je 11. studenoga 2016. godine. Na temelju sedam pristiglih ponuda, od trinaest zatraženih, Nadbiskupijsko povjerenstvo za izbor idejnog rješenja nove zgrade Svećeničkog doma izabralo je 13. siječnja 2017. projekt projektantskog ureda Penezić-Rogina d.o.o. iz Zagreba, rad prof. Vinka Penezića, ovl. arh. principala i njegova projektantskog tima.

Nakon provedenoga pozivnoga natječaja, upućenoga na petnaest građevinskih poduzeća iz Hrvatske, većim dijelom s područja Slavonije, Nadbiskupijsko povjerenstvo izabralo je za izvođača radova građevinsko poduzeće Akropola d.o.o. iz Satnice Đakovačke. Temeljni kamen postavljen je i blagoslovljen 29. listopada 2018. godine. Nakon zatraženih ponuda i izrade pet uzornih apartmana, Povjerenstvo je opremanje Doma povjerilo poduzeću Ars dizajn cedar d.o.o. iz Osijeka. Ugovor je potpisan i opremanje je započelo 12. srpnja 2021. godine.

Nakon tri godine od postavljanja temeljnog kamena, izgradnja i opremanje privedeno je kraju.

Izvor|Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija