Prvih dana rujna u Ulici Luke Botića, u neposrednoj blizini katedrale, počela je izgradnja novoga svećeničkog doma za umirovljene svećenike, čije je gradilište i temeljni kamen danas blagoslovio đakovačko-osječki nadbiskup mons.dr. Đuro Hranić. Zgradu bruto površine gotovo 5.000 četvornih metara, vodeći računa o uklopljenosti u prostor samog srca Đakova, projektirao je Vinko Penezić u zagrebačkoj projektantskoj kući Penezić-Rogina, vrijednost ugovorenih radova iznosi 32 milijuna kuna, a domaći građevinar Akropola ima zadatak posao dovršiti u roku od 15 mjeseci. Za ovaj je skupocjeni pothvat Nadbiskupija strpljivo i dugo pripremala financijsku konstrukciju, prethodno osiguravši zemljište.

Smještaj za 50 umirovljenih svećenika

Novi svećenički dom pružit će ugodan smještaj za 50 svećenika, u skladu sa suvremenim standardima stanovanja i potrebama starijih osoba, uključujući slabije pokretne i invalidne svećenike, čak i stacionar. Dio smještajnih kapaciteta poslužit će, planira se, i za aktivne svećenike koji su službom vezani uz središnje nadbiskupijske ustanove.

– Ponavljajući riječi psalma “Ako Gospodin kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji” priznajemo da smo u svakom dobru djelu Božji suradnici, kad svojim djelima idemo u susret potrebama svoje braće i kada služimo zajednici. Neka nas ražari navještaj Božje riječi i ispuni duh molitve i zahvalnosti, da Gospodin Isus Krist, naš Spasitelj i Dobri Pastir uvijek bdije nad ovim mjestom i ovu gradnju sretno privede željenomu cilju, da štiti graditelje i čuva ih od svakog zla, rekao je nadbiskup Hranić. Potom se spustio do temelja, blagoslovljenom vodom poškropio i tamjanom okadio gradilište. U iskopane temelje postavio je prigodnu spomen-povelju i posuo je lopatom betona, a isto su tada učinili glavni projektant Penezić, predsjednik Povjerenstva za gradnju prečasni Mato Gašparović, ravnatelj sadašnjeg Svećeničkoga doma u Pavićevoj ulici mons. Luka Strgar te predstavnici Akropole kao izvođača radova.

Sadašnji Svećenički dom bit će prenamijenjen

Veći broj umirovljenih svećenika, kako doznajemo, zbog popunjenih kapaciteta postojećeg Svećeničkog doma, posljednjih je godina smješten u župnim kućama, u drugim crkvenim zgradama, kod rodbine ili u privatnim kućama. Ovakav smještaj može zadovoljiti potrebe umirovljenika koji su još uvijek relativno dobroga zdravstvenog stanja te im nakon odlaska u mirovinu nije potrebna posebna zdravstvena njega. Dok novi moderni dom rješava smještajne potrebe svećenika treće životne dobi, posebno one narušenog zdravlja, sadašnji treba poslužiti kao kuća za duhovne vježbe te višednevne duhovno-pastoralne susrete svećenika i raznih skupina vjernika Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Danijel Geošić, foto: TU