Snijegom pokrivene nadbiskupijske je vinograde u Trnavi jučer, već tradicionalno na blagdan Svetoga Vinka, blagoslovio đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić. – Obred blagoslova seže u prapočetke ljudskoga roda, kada je Bog prvi put blagoslovio čovjeka i ovo je nastavak Božjega blagoslova. Mogli bismo kazati da je Biblija povijest Božjih blagoslova, rekao je nadbiskup Srakić, pozdravljajući ekonoma Nadbiskupije i upravitelja Misnih vina Nedjeljka Čuturu, predstavnike Općine Trnava, Osječko-baranjske županije, Grada Đakova i sve ostale okupljene.

Voditelj proizvodnje Misnih vina Vlado Babić istaknuo je kako blagdan Svetoga Vinka označava početak agrotehničkih radova u vinogradima i rezidbe. Prošla je godina bila izuzetno dobra za vinograde, količina je grožđa bila dobra i bilo je razloga za zadovoljstvo urodom i kvalitetom vina. – Svaka je godina i posebna i neponovljiva i prilagođavamo se uvjetima. Zanima nas proizvodnja vrhunskih vina i sva su naša nastojanja usmjerena k tome; tako se vrši i korekcija i rezidba vinograda, objasnio je Babić.

Na 30 je hektara nadbiskupijskih vinograda dominantna sorta traminac koji daje zlatnožuto, puno i snažno vino prepoznatljiva mirisa, s vrlo malim udjelom kiseline. S trnavačkih trsova Misnih vina stižu još chardonnay, graševina te cabernet sauvignon, što čini proizvodnju od oko 150 tisuća litara vina godišnje.

D. Geošić/TU, foto: TU