Nakon odgode prvog termina zbog bolesti glumaca, u ponedjeljak 25. ožujka u Centru za kulturu gostovat će Kazalište „Mika Živković“ iz Retkovaca s predstavom „Blatne duše“. Početak predstave je u 20:00 sati, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Centra za kulturu po cijeni od 20 kuna.

Kazališna tradicija Retkovaca seže daleko u prošlost, točnije u 1919. godinu, te se ove godine obilježava stotinu godina kazališne tradicije u Retkovcima. Za to vrijeme brojni izvrsni kazališni komadi proizašli iz retkovačkog kazališta, a „Blatne duše“ samo su jedno u nizu njihovih nagrađivanih kazališnih komada.

„Blatne duše“ je predstava Marka Sabljakovića koja je napravljena prema motivima djela Ivana Kozaraca, a glavne uloge u predstavi igraju Zdravko Šinjori i Slavica Varga.

Na 11. Festivalu amaterskih kazališta u Slavonskom Brodu u rujnu 2018. godine stručno Prosudbeno povjerenstvo glumce u predstavi Blatne duše Zdravka Šinjorija i Slavicu Vargu proglasilo je najboljim glumcima Festivala dok je Marko Sabljaković bio nominiran za najbolju režiju te sama predstava zaslužila je mjesto u nominaciji za najbolju predstavu Festivala.

Na 11. Repassage festu u Ubu (Srbija), regionalnom natjecanju najuspješnijih predstava iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore, u studenome 2018. godine stručno Prosudbeno povjerenstvo predstavi Blatne duše dodijelilo je nagradu za najbolju režiju Festivala – Marko Sabljaković i nagradu za najbolju mušku ulogu Festivala – Zdravko Šinjori. Povjerenstvo publike glumicu je Slavicu Vargu proglasilo najuspješnijim glumačkim ostvarenjem večeri.

Predstava nosi naziv Blatne duše jer upravo kroz likove nesretnih sudbina – Đuke, birtašice Julke, Stipe Zvonareva i Mare progovaraju njihove duše – duše vrlo snažnih osobnosti koje se suočavaju s prošlošću, sadašnjošću, a njihova budućnost ostaje za gledatelja neizvjesna. Svojim glumačkim kreacijama mladi glumci retkovačkog kazališta nastojat će opravdati očekivanja – dramaturška, redateljska, a posebice glumačka. Prosudite sami gledajući Blatne duše!

Igor Kretonić