Nova knjiga hrvatske književnice Nevenke Nekić: Bodljikave pripovijetke II: Kako nam je bilo,  (Đakovački kulturni krug, 2021.)

Osam godina od objavljivanja zbirke Bodljikave pripovijetke (Tovarnik, 2013.) hrvatska književnica Nevenka Nekić objavila je svojevrsni nastavak ove knjige pod nazivom Bodljikave pripovijetke II: Kako nam je bilo. Prošle godine je ova književnica (po majci) đakovačkih korijena objavila u Đakovu knjigu Đakovačke tajne, a novom knjigom dokazuje svoju stvaralačku vitalnost.

Hrvatska umjetnica Nevenka Nekić rođena je u Zagrebu 8. svibnja 1942. godine. Na Pedagoškoj akademiji završila je grupu povijest i hrvatski jezik, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu povijest i bibliotekarstvo. Službovala je kao profesor u Karlovcu, Zagrebu i nekim manjim mjestima u Hrvatskoj. Predavala je povijest, hrvatski jezik, povijest umjetnosti, tehniku znanstvenoga rada i grupu predmeta INDOK-sistemi. Od 1978. službovala je kao profesor u Klasičnoj gimnaziji i Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Tu je umirovljena 2000. godine. U književnosti se javila 1978. novelom Jedan dan maloga čovjeka i od toga vremena objavila je više od četrdest knjiga i niz tekstova i radova po raznim publikacijama.

Knjiga Bodljikave pripovijetke II., donosi šesnaest novih priča, „bodljikavih“ po svom sadržaju i porukama protiv relativizacije i zaborava. Pripovijetke su, kako kaže autorica  „ niknule  na našemu plodnom tlu krize, laži, korupcije, bogaćenja i grabeži.“  Nevenka Nekić je od onih prepoznatljivih autorica/autora koji ne žele samo registrirati negativne društvene pojave već i djelovati svojim tekstovima kako bi to „kako nam je bilo“ ostalo tek podsjetnik, a ne stvarnost, kontinuitet kojem se ne vidi kraja. Bodljikave priče II. nam pokazuju i drugu umjetničku dimenziju Nevenke Nekić: na naslovnici je njena slika, pastel iz 1985. koji pokazuje muzu povijesti Klio.

Izvor|Foto: Đakovački kulturni krug/Mirko Ćurić