Danas je u Muzeju Đakovštine održana konferencija za medije na kojoj je najavljena ovogodišnja “Noć muzeja”, koja će se pod geslom “Muzeji su važni” održati u petak 27. siječnja.

Bogat program predstavile su ravnateljica Muzeja Marina Božić, kustosice Ivana Dević i Jelena Boras te knjižničarka Romana Radišić.

Prije samog predstavljanja programa ravnateljica Marina Božić rekla je kako muzeji imaju moć i odgovornost da utječu na kulturni razvoj društva, jer oni su centri edukacije, centri razmjene ideja, nosioci kulturne obnove i inovacija, nezaobilazne destinacije kod putovanja i mnogo toga drugoga što dokazuje da muzeji uistinu jesu važni i kao takvi utječu na razvoj društva.

Program će započeti u 18:00 sati radionicom “Cimet – put začina”, a dio programa održavat će se i online od 18:30 sati kada će na web stranici Muzeja Đakovštine biti dostupni digitalizirani rukopisi Stjepana Brlošića i fotografije Mirka Markovića. U 19:30 sati na rasporedu je otvorenje izložbe slikara Vilima Svečnjaka, a u 20:30 sati moći će se pogledati izabrani filmovi Foto-kino kluba Đakovo i Planinarskog društva Đakovo. Program će završiti koncertom udruge za promicanje glazbene kulture Arija iz Đakova koji je na rasporedu u 22:00 sata.

Radionica “Cimet – put začina” održat će se u suradnji s nastavnicama Dubravkom Scharmitzer i Mirjanom Klepom iz Srednje strukovne škole Antuna Horvata, učenicima 2. K razreda i učeničkom zadrugom Strossmayer te nastavnicom Andrejom Dadić iz OŠ Satnica Đakovačka. Saznat ćemo kako je došlo do nekih velikih geografskih otkrića i kojim je putem cimet došao kod nas. Istraživat će se mirisi i ukrasi sa štapićima cimeta te peći kolačići koji će upotpuniti doživljaj ovog začina.

Kao dio online programa iz Muzeja su se odlučili digitalizirati rukopis Stjepana Brlošića o njegovom istraživanju o selima Đakovštine koje je provedeno 80-ih godina. Rukopis ima ukupno 365 stranica u kojima je opisano 35 sela Đakovštine zajedno s pripadajućim fotografijama Mirka Markovića.

Dio ovogodišnje “Noći muzeja” je i otvorenje izložbe Vilima Svečnjaka, slikara koji je djelujući punih 60 godina obilježio 20. stoljeće. Na izložbi će biti izložen dio njegovih slika i crteža, a ona će se moći pogledati puna dva mjeseca, sve do 27. ožujka. Vilim Svečnjak bio je iznimno bogat slikar, često smatran najkontradiktornijim umjetnikom 20. stoljeća iz razloga što ne pripada niti jednom umjetničkom pravcu te u njegovom slikarstvu možemo uočiti elemente kubizma, nadrealizma, impresionizma, poetskog realizma i dr. Izložbu sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH.

Nakon otvorenja izložbe započinje projekcija filmova Foto-kino kluba Đakovo i Planinarskog društva Đakovo, gdje će biti prikazano 5 kratkih filmova ukupnog trajanja od sat vremena. Prvi film govori o usponu đakovačkih planinara u Maroku 1983., zatim slijede filmovi “U bijelo me majka opremila” i “Đakovačke kronike – Vinčac”. Nakon njih slijede filmovi “Tačkijada” i “Škola, ne tako davno” u suradnji sa Strukovnom školom.

Posljednja je točka koncert udruge za promicanje glazbene kulture Arija iz Đakova, koji će biti kombinacija umjetničkih i pop skladbi, a izvest će ga polaznici Arije, njihovi mentori i glazbeni pedagozi te bivši Arijini polaznici.

Ulaz na “Noć muzeja” je besplatan te se osim navedenog programa može pogledati i stalni postav Muzeja Đakovštine.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo