[21.8.2023.-31.8.2023.] I ove su godine posljednji dani kolovoza u Gradskoj knjižnici i čitaonici rezervirani za, uvijek prezabavni, Pričolovkin tjedan!

Osim dvije redovne Pričolovke ponedjeljkom i srijedom, u goste stižu poznate dječje autorice koje će mališanima predstaviti svoje priče i održati radionice.

Raspored aktivnosti:

28. kolovoza u 16:00 sati
Pričolovka
Poljubac u ruci

29. kolovoza u 16:00 sati
Tamara Vučković i Tihana Lipovec Fraculj
Vježbaonica sreće; psihoedukativna radionica

O autoricama:

Tamara Vučković, dipl. učiteljica razredne nastave s pojačanim programom iz engleskog jezika. Završila je edukaciju iz terapijskih vještina i tehnika Instituta D.O.M. i europske krovne udruge za dječju i adolescentnu psihoterapiju te tečaj mindfulnessa. Od 2017. godine, zajedno s kolegicom, radi na programu „Vježbaonica sreće” u sklopu kojeg organizira radionice, predavanja i edukacije na temu kvalitetnog odgoja i obrazovanja s naglaskom na osnaživanje odraslih i razvijanje emocionalih kompetencija djece. Autorica je prvih snimljenih meditacija i vježbi opuštanja za djecu na hrvatskom jeziku koje objavljuje na svom You Tube kanalu “Vježbaonica sreće”. Autorica je prve hrvatske mindfulness slikovnice “Ovdjezemska” te slikovnica „Mirko Bjesomirko“ i „Gospodin Iz i gospođica Po“ te autorskog proizvoda „Vrećica srećica“, koje razvijaju socioemocionalne kompetencije djece.

Tihana Lipovec Fraculj, diplomirala kroatistiku, komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pohađala brojne kazališne, lutkarske i glumačke radionice i seminare, a od 2000. godine vodi dramske radionice za djecu i mlade. Niz godina radila je kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama te bila glavna urednica dječjeg časopisa „Bambbino“. Piše dječje bajke, priče, pjesmice i igrokaze te sinkronizira crtane filmove. Osniva 2011. godine Kreativni centar „Košnica“ s ciljem poticanja kreativnog razvoja djece predškolske i školske dobi s posebnim naglaskom na dramski odgoj. Drži razne dramske edukacije namijenjene učiteljima, odgojiteljima i svima koji rade s djecom i mladima. Završila edukaciju „ Primjena Terapije igrom u vrtićkom okruženju“ u Centru Proventus te zajedno s kolegicom radi kao edukatorica na programu „Vježbaonica sreće” u sklopu kojeg organizira radionice, predavanja i edukacije na temu kvalitetnog odgoja i obrazovanja. Autorica je slikovnica „Gospođica Hoću” i „Ana i gospodin Strahojed” te autorskog proizvoda „Vrećica srećica”, koje razvijaju socioemocionalne kompetencije djece.

30. kolovoza u 16:00 sati
Pričolovka
Gušter Špiro

31. kolovoza u 16:00 sati
Ana Dobričić
Čarobne naočale;
predstavljanje slikovnice i radionica

O autorici:

Nakon što je diplomirala talijanski i španjolski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu počinje raditi kao profesor te ostaje u struci sve do 2009. kada se zapošljava u Algoritmu. Pisanjem za djecu počinje se baviti gotovo slučajno, kako to često i biva. No budući da je njen prvi naslov Blanka i oblaci (2021.) bio dočekan pozitivnim reakcijama i podrškom čitatelja i suradnika, nastavlja pisati te ubrzo nastaju Čarobne naočale (2022.)., te zatim Usplahireni Hinko i Nemaš pojma! (2022.). Slijedeća u nizu bit će Jeziva kućica (u pripremi za 2024.) Piše, naravno, i dalje, jer uvijek postoji potreba da se djeci približi ili razjasni neka pojava ili problem, a autorica već i zbog svoje struke trajno osjeća poticaj da nekoga nečemu nauči; stoga njezine priče uvijek sadrže elemente informacije i pouke, ali pružaju malenim čitateljima i priliku za putovanja svjetovima mašte te za druženje s odraslima koji ih na takva putovanja žele povesti.

1. rujna u 16:00 sati
Marijana Križanović
Predstavljanje slikovnica uz lutkice i radionicu

O autorici:

Marijana Križanović profesorica je hrvatskog i engleskog jezika i književnosti te magistra bibliotekarstva. Lektorira slikovnice i dječje knjige, piše stručne članke za časopis Zrno, a pjesme, igrokaze i priče objavljuje u dječjim časopisima (Prvi izbor, Smib, Radost, Cvitak) i na Školskom portalu.
Objavljeno joj je 11 knjiga za djecu: zbirka priča Marine čudesne pustolovine (2017.), zbirka pjesama Čarobni kalendar (2018.) te 9 edukativnih slikovnica: Kod zubara (2016.), Iz života jednog mrava (2016.), Panda Vanda na Sljemenu (2018.), U kazalištu (2019.), U školi (2019.), Školske brige pčele Jele (2019.), Pijanist mago Drago (2021.), Lastin novi dom (2021.) i Panda Vanda na Jadranu (2021.).
Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade te Hrvatskog čitateljskog društva.

Program Pričolovkin tjedan odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Idući tjedan svakodnevno su na rasporedu i razne društvene igre.

Društvene igre djeci mogu pružiti izvrsne lekcije. Neke od vještina koje igranje društvenih igara zahtijeva, koje se uče i vježbaju su:

– kako komunicirati

– poštivati (slijediti) pravila

– ostati sjediti

– strpljenje

– naučiti gubiti (i pobijediti)

– čekanje na svoj red

– iskrenost

– timski rad

– razmišljanje izvan okvira

– kako biti proaktivan i predviđati buduće događaje

– kako uživati ​​u procesu

Osnovnoškolci stariji od deset godina mogu se prijaviti na broj 812-045.

Izvor|Foto: Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo