Još su jednom, svečanom povorkom 55. Đakovačkih vezova ulicama grada, Đakovački vezovi pokazali kako su najveća smotra izvornog folklora u Republici Hrvatskoj.

U 8:30 sati povorku je na svom lipicancu povela Katarina Ćorić iz Ergele Đakovo te tako postala prva ženska osoba kojoj je pripala ta čast. Iza nje, od Malog parka do katedrale, prošle su 42 folklorne skupine koje su se predstavile Đakovčanima. Velika većina skupina predstavljala je Slavoniju, Baranju i Srijem, ali u povorci smo mogli vidjeti još neke skupine iz ostalih dijelova Hrvatske te goste iz Bugarske i Mađarske.

Nakon folklornih skupina čast predstaviti se imali su hrvatski ovčari i ostale hrvatske pasmine, a nakon njih više od 30 prekrasno uređenih svatovskih zaprega te 70 jahačica i jahača.

Od Malog parka do katedrale sudionici ovogodišnje povorke, njih oko 1800, predstavili su se Đakovčanima, ali i brojnim gledateljima koji su povorku mogli pratiti na Prvom programu HTV-a.

Ispred katedrale povorku su dočekali brojni uglednici među kojima smo mogli vidjeti nadbiskupa Đuru Hranića, gradonačelnika Marina Mandarića, saborskog zastupnika Gorana Ivanovića i ostale.

Nakon povorke služena je sveta misa u katedrali, a kasnije se program nastavio u Strossmayerovom parku.

Galeriju fotografija s ovogodišnje povorke možete pogledati na našoj Facebook stranici.

Igor Kretonić
Foto: Josip Kazalicki