Možemo primijetiti kako se već danima radi u đakovačkoj Ulici Luke Botića koja vodi sve do Strossmayerovog trga. Ondje se radi na rekonstrukciji pješačke staze te bi ulica do kraja kolovoza trebala zasjati u novom ruhu.

Investitor ovih radova je Grad Đakovo, a osim u Botićevoj trenutno se radi na sanaciji klupskih prostorija NK “Mladost” Ivanovci Đakovački, izgradnji višenamjenskog dječjeg igrališta u Selcima Đakovačkim. Uskoro će se rekonstruirat i pješačka staza u Splitskoj ulici, a započeli su i radovi na sanaciji divljih odlagališta.

Radovi u Ulici Luke Botića

Izvođač radova u Ulici Luke Botića je Tegrad d.o.o. Đakovo, koji je uveden u radove na rekonstrukciji pješačke staze 28. lipnja 2022. godine. Rok za izvođenje radova je 2 mjeseca. Vrijednost investicije je 299.525,00 kn s PDV-om (uključujući i uslugu nadzora), nadzor je tvrtka IGK Projekti iz Đakova. Radovi se izvode na obje strane ulice, od križanja s Palmotićevom/Gajevom ulicom do početka Strossmayerovog trga (do ograde ispred kripte katedrale). Projekt je ugovoren u okviru prekogranične suradnje s Općinom Odžak, BiH, a sufinanciran je u iznosu do 30.000,00 kn od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Radi se u Ivanovcima, Selcima, Splitskoj ulici u Đakovu…

Osim pješačke staze u Botićevoj ulici, u tijeku su radovi na sanaciji klupskih prostorija NK Mladost Ivanovci Đakovački u vrijednosti od 249.667,50 kn, na izgradnji višenamjenskog dječjeg igrališta u Selcima Đakovačkim ukupne vrijednosti 785.907,10 kn zajedno s uslugom nadzora, sufinancirani sredstvima APPRRR-a u iznosu 296.500,00 kn (projektna prijava u suradnji s LAG-om Strossmayer iz Đakova), a 12. srpnja uveden je u radove izvođač na rekonstrukciji pješačke staze u Splitskoj ulici u Đakovu (2. etapa – od Ulice A. Cesarca do Kvaternikove ulice). Vrijednost projekta zajedno s uslugom nadzora je 968.684,25 kn – izvođač radova je tvrtka Grapa, a nadzor obavlja Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Dinka Hrehorovića. Projekt će biti sufinanciran u iznosu 120.000,00 kn od strane Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Također, 12 srpnja započeli su radovi na sanaciji divljih odlagališta otpada ukupne vrijednosti zajedno s uslugom nadzora 650.625,00 kn. Izvođač radova je Imitor grupa d.o.o., a ovom sanacijom uklonit će se otpad na ukupno 7 lokacija u gradu i prigradskim naseljima te nakon toga postaviti ploče upozorenja i video nadzor na istima. Ovaj projekt sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 260.000,00 kn.

Uskoro počinju radovi u Budrovcima i Piškorevcima; u tijeku javna nabava za još planiranih radova

Uskoro će započeti i radovi na rekonstrukciji i izgradnji pješačkih staza na Gupčevom trgu u Budrovcima i izgradnji pješačke staze u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Piškorevcima jer je okončan postupak javne nabave.

U tijeku je javna nabava za rekonstrukciju pješačke staze u Ulici Mate Topalovića u Đakovu, pješačke staze u Ulici Ruđera Boškovića u Đakovu, pješačke staze u Korčulanskoj ulici u Đakovu, rekonstrukciju pješačke staze u Gotovčevoj ulici u Đakovu, rekonstrukciju i izgradnju pješačke staze u Budrovcima – odvojak Ulice Stjepana Radića (lijeva strana), izgradnju pješačko-biciklističke staze u Budrovcima u Ulici Stanka Lehote (desna strana od Gupčevog trga do kanala Hrvatskih voda), izgradnju javne rasvjete u Runjaninovoj ulici u Đakovu, rekonstrukciju pješačkih staza u Ulici bana Josipa Jelačića u Piškorevcima, izgradnju nerazvrstane ceste u Budrovcima na k.č.br. 2478, 2745 i 2746/2 i izgradnju 3. kazete na odlagalištu otpada Vitika.

Ove godine već je završen dio radova

Inače, ove godine završeni su radovi na uređenju pokosa na odlagalištu otpada Vitika ukupne vrijednosti zajedno s nadzorom 422.566,56 kn s PDV-om (čime se produžava vijek korištenja odlagališta otpada); kao i radovi na izgradnji višenamjenskog sportskog igrališta u Ulici Mihovila Pavlinovića (1. etapa) ukupne vrijednosti 801.723,48 kn zajedno s uslugom nadzora koje je upravo dobilo uporabnu dozvolu. Završen je i projekt rekonstrukcije kuhinje u Dječjem vrtiću u Botićevoj ulici u Đakovu (projekt sufinanciran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju u iznosu od 500.000,00 kn i sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 350.000,00 kn) – time je vrtić dobio modernu kuhinju opremljenu po najvišim standardima te spremnu za pripremu obroka i za nove vrtićke kuće čija je izgradnja planirana u budućnosti. Projekt je ukupne ugovorene vrijednosti zajedno s uslugom nadzora 1.943.844,96 kn s PDV-om.

Što se tiče ostalih radova i sanacija u 2022. godini: završena je sanacija malonogometnog igrališta Hrvatski sokol u Đakovu ukupne vrijednosti 54.007,50 kn – izmijenjene su sjedalice na tribinama, obojane tribine, popravljena ograda i postavljena nova žica iza golova. Završeni su radovi na obnovi Mjesnog doma u Budrovcima ukupne vrijednosti 25.316,88 kn, ugrađena nova stolarija u prostorijama NK “Ratar” u Piškorevcima u vrijednosti 31.413,08 kn, završena IV faza uređenja stadiona NK Croatia u Đakovu ukupne vrijednosti 403.924,12 kn, opremljena je kuhinja Mjesnog doma Đurđanci s potrebnim aparatima i uređajima u vrijednosti od 18.822,41 kn.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo