Na Državnoj ergeli sve je spremno za božićni bal lipicanaca, koji se pod nazivom “Tajna bijele kočije” u subotu daje u dvije predstave – u 17 i u 20 sati. Glazbeno-scenski spektakl u zatvorenoj jahaonici iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja, o čemu svjedoči preostalih tek nekoliko mjesta za stajanje, koliko ih je danas bilo u prodaji. Za vrijeme održavanja predstava ispred jahaonice odvijat će se Ergelin adventski sajam domaćih obrta i obiteljskih gospodarstava, što će također pridonijeti predblagdanskom ozračju.

Od Egelinog ravnatelja Mirka Damjanovića doznajemo da su uoči uprizorenja priče o bijeloj kočiji oprane i velike staklene površine, označene tribine i sjedeća mjesta, uređeni sanitarni prostori, postavljeni božićni ukrasi i okićena jelka, a obavljeni su i radovi na uređenju okoliša. Danas je bila i generalna proba. Istovremeno traju radovi u novoj suvenirnici i prostoru za pružanje ugostiteljskih usluga i multimedijskog centra. Na poklon je baš u pravi čas, uoči Božića, stigao i novi traktor John Deere, poklon Ministarstva poljoprivrede i ministra Tomislava Tolušića.

Osim božićnim balom koji uvijek nudi brojna iznenađenja, Državna ergela doprinos manifestaciji Advent u Đakovu daje adventskim vožnjama kočijom definiranom rutom užeg centra grada tijekom cijelog došašća. Posebno su atraktivne noćne vožnje koje su na rasporedu 19., 20., 21. i 22. prosinca od 18 do 20 sati. Cijena vožnje fijakerom iznosi 10 kuna po osobi, a start je i cilj kočije na Trgu Josipa Jurja Strossmayera.

Danijel Geošić