Budući đakovački arheolog prezentirao svakodnevni život prapovijesnog čovjeka

Tomislav Ivančić

Svakodnevni je život prapovijesnog čovjeka potkraj srpnja na Boroviku višednevnom tematskom radionicom rekonstruirao budući đakovački arheolog Tomislav Ivančić. Što je čovjek u prvo doba povijesnoga razvoja, kada se pojavio, jeo i pio, kako je živio, kojim se alatima služio, od čega ih je izrađivao?! Kako je gradio nastambe u kojima je boravio kada je izašao iz špilja? Sve su ovo pitanja na koja je 25-godišnji student arheologije na Sveučilištu u Zadru i veliki entuzijast pokušao dati odgovore prezentirajući domete čovjeka najstarijeg doba u praksi.

– Motivacija je prije svega proizašla iz samog studija, jer sam ondje prvi puta došao u doticaj s eksperimentima izrade predmeta od kremena. Osim toga, želim naučiti živjeti u skladu s prirodom, tj. naučiti iskorištavati prirodne resurse za svakodnevnu upotrebu, čak i u današnjem svijetu. Učeći se tome dio svojih znanja želio sam prenijeti drugim entuzijastima i zaljubljenicima u prirodu, objašnjava Tomislav svoju strast za davninom, ali i priznaje da je najveći problem u organizaciji radionice na otvorenom (bio) vrijeme i novac.

Njegovi kolege s istim sklonostima nisu baš imali priliku pridružiti mu se jer, kaže, tijekom ljeta većinom rade i zarađuju za studij. No, oni malobrojni koji su došli na Borovik pravi su entuzijasti; doputovali su čak iz Ljubljane, Splita i Sarajeva… Njih nekolicina. Osim što su nekoliko dana živjeli pod otvorenim nebom, unatoč lošem vremenu i borbi s kišom koja ih je gotovo svakodnevno natapala, pomogli su Tomislavu u izgradnji zida prapovijesne nastambe. Zid je to kuće iz starijeg željeznog doba, građen od drveta i šiblja, zamazan glinom.

– Osim zida organizirali smo izradu lukova, strijela i praktičnih alatki od kostiju i kremena. Od kostiju su izrađivane igle, a od kremena sav potreban alat za obradu drveta. Također i vrhovi strjelica koje smo uglavljivali u strijele i testirali, u čemu su nam pomalo bili pomogli posjetitelji radionice. Pravili smo i ljepilo koje je služilo za uglavljivanje raznih kremenih alatki, priča Tomislav. Nešto je slično, ali bez konceptuiranja, svakako voljan ponoviti i dogodine, za što je jezero Borovik s uglavnom netaknutom prirodom izvanredna lokacija.

Danijel Geošić