Međunarodna akcija „Bukom motora protiv tišine ALS-a“ postala je simbolom ljudske suosjećajnosti, borbe za bližnjega i sinonim upornosti.

Ove godine motori će brujati na kopnu, ali i zrakom: ovogodišnjoj akciji su se pridružili moto paraglajderi koji će poletjeti iz Iloka prema Zagrebu najavljujući središnju akciju u Zagrebu. Nadletjet će Vukovar, Vinkovce, Đakovo, Slavonski Brod, N. Gradišku, Kutinu, pa sve do Zagreba. Na njihovom letu će ih (kopnom) pratiti bikeri. Zabrujat će cijela Slavonija za sve one koji vode najtežu životnu bitku!

Središnji događaj je u Zagrebu, 15.09.2019. s početkom u 11,30 h, Heinzelova bb (ulaz iz ulice E. Podaubskoga)

Program leta motornim paragliderima koji počinje 13. rujna 2019. godine od Iloka prema Zagrebu predviđen je prema sljedećem rasporedu:

Polijetanje u jutarnjim satima je predviđeno s predivnog prostora golf igrališta Principovac prema Vukovaru. U planu je nadlijetanje luke Ilok uz pratnju lijeve obale Dunava, te let iznad Šarengradske ade i vodotornja u Vukovaru nakon čega se kreće prema Vinkovcima.

Letom iznad Vinkovaca obilježit će se i početak Vinkovačkih jeseni. U Vinkovcima je predviđeno slijetanje na aerodrom Sopot gdje će biti omogućeni letovi za posjetitelje uz dobrovoljni prilog za udrugu Neuron, koja je ovu aktivnost i pokrenula.

Nakon obilaska Vinkovaca kreće se na let iznad Đakova 13. rujna. Prelijetanje se očekuje oko 17:00 sati iznad grada Đakova i katedrale sv. Petra. Nakon Đakova kreće se prema Slavonskom Brodu. U Slavonskom Brodu je predviđeno slijetanje na aerodromu Slavonski Brod.

Dana 14. rujna 2019. se kreće iz Slavonskog Broda u jutarnjim satima prema Novoj Gradiški, ispod Planine Psunj 300+mnv. U Novoj Gradiški je predviđeno slijetanje u poslovnoj zoni do autoceste. Nastavak leta predviđen je u poslijepodnevnim satima preko Novske, Lipovljana, Kutine, sve do Volodera gdje je iduće slijetanje na Voloderskom aerodromu. Idućeg dana u jutarnjim satima se kreće prema Zagrebu i slijetanje je predviđeno u Rugvici.

Organizatori ovogodišnje akcije su udruga Neuron i MK Bube.

Izvor: Turistička zajednica Grada Đakova; Bukom motora protiv tišine ALS-a