Drugi film “Filmskog prosinca” koji organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo i Foto-kino klub Đakovo, a sufinancira Ministarstvo kulture. Još jedan kultni film koji se jednostavno ne propušta. Početak projekcije, danas, 9. prosinca u 18.00 sati. Ulaz besplatan.

Jedan od najuglednijih i komercijalnom hollywoodskom sustavu najneprilagođenijih američkih autora u prvom desetljeću iza Drugog svjetskog rata, Nicholas Ray (Oni žive noću, Kucaj na bilo koja vrata, Na usamljenom mjestu, Johnny Guitar, Kralj kraljeva), filmom “Buntovnik bez razloga” stekao je kultni status i postao ikona mladih. “Buntovnik bez razloga” promovirao je nove junake, tinejdžere izgubljene u površinski optimističkom, a zapravo duboko licemjernom potrošačkom svijetu svojih roditelja srednjega staleža, mlade ljude koji više ne osjećaju bespogovorni respekt za ‘odrasle zrele ljude’ i kulturu koju su formirali, ali još ne znaju što zapravo žele. Naslovna uloga donijela je Jamesu Deanu (Istočno od raja, Div) status legende, a Natalie Wood (Tragači, Sjaj u travi, Priča sa Zapadne strane) bila je to prva istaknuta uloga u tinejdžerskom razdoblju nakon zapažene dječje glumačke karijere. “Buntovnik bez razloga” nominiran je za tri Oscara – Nicholas Ray za najbolju filmsku priču, Sal Mineo za najboljeg epizodnog glumca te Natalie Wood za najbolju epizodnu glumicu.

  • GLUMCI: James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo, Jim Backus, Ann Doran, Corey Allen, William Hopper, Rochelle Hudson, Dennis Hopper, Edward Platt, Steffi Sidney, Marietta Canty
  • SCENARIST: Stewart Stern, Irving Shulman
  • TRAJANJE: 111 min

Izvor: Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo