Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Maloj vijećnici Grada Đakova najavljeno je održavanje 28. pokladne manifestacije “Đakovački bušari” koja će se održati od 5. do 6. veljače u Đakovu i Širokom Polju. Organizatori ovogodišnje manifestacije su Grad Đakovo i TZ Grada Đakova uz partnerstvo Centra za kulturu i Konjogojske udruge Široko Polje, Manifestaciju su najavili dogradonačelnik Antun Galić, direktorica TZ Grada Đakova Marija Burek i dopredsjednica Konjogojske udruge Široko Polje Đurđica Medovka.

Na samom početku konferencije dogradonačelnik Antun Galić rekao je kako je, zbog trenutne epidemiološke sutacije, bilo izrazito teško organizirati ovu manifestaciju, ali su cijelo vrijeme bili u kontaktu s organizatorima sličnih manifestacija pa će gotovo sve ovogodišnje pokladne manifestacije biti organizirane u sličnoj formi.

“Dio manifestacije ići će uživo, dio u prijenosu, a sama manifestacija podložna je promjenama ovisno o epidemiološkoj situaciji”, dodao je dogradonačelnik Galić.

“Bušarenje” na Đakovačkom korzu i predstava u Centru za kulturu

Opširnije o ovogodišnjim “Đakovačkim bušarima”, tradicionalno jednoj od najvećih pokladnih manifestacija u Hrvatskoj saznali smo od direktorice TZ Grada Đakova Marije Burek:

“Karnevali u Hrvatskoj će se i ove godine održati u ovakvom obliku, a ove godine smo ipak uspjeli dogovoriti održavanje jednog dijela uživo. Taj dio održat će se 5. veljače pod nazivom “Bušaranje”. Održat će se na Đakovačkom korzu, gdje će svi prisutni moći uživati u autohtonim i tradicionalnim proizvodima naših slavonskih izlagača. Također, prvi ćemo puta imati ulične zabavljače: žonglera, štulera, uličnog slikara, klauna Balonka”.

Uz sve navedeno na Korzu će biti postavljena i izložba “Đakovački bušari”, a ovaj dio programa trajat će od 9:00 do 13:00 sati.

Isti dan, s početkom u 18:00 sati, u Centru za kulturu Đakovo održat će se predstava “Vrijeme je za bajku” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka. Ulaz na predstavu je besplatan.

13. pokladno jahanje u Širokom Polju

Sljedećeg dana, 6. veljače u Širokom Polju održat će se tradicionalno pokladno jahanje o kojemu nam je više rekla dopredsjednica Konjogojske udruge Široko Polje Đurđica Medovka:

“Konjogojska udruga Široko Polje djeluje od 1937. godine, a nakon prekida ponovno od 2010. godine. Ove godine u sklopu “Đakovačkih bušara” organiziramo 13. po redu pokladno jahanje u Širokom Polju. Povorka kreće u 12:00 sati, idemo po ulicama Širokog Polja, imamo 4 postaje, a oko 50-ak jahača već je potvrdilo sudjelovanje.”

Za pravi pokladni ugođaj u gradu pobrinut će se domaći KUD “Tena” i HKUD “Vukojevci” iz Vukojevaca koji će urediti Kuću Reichsmann na temu poklada. Ondje će prevladavati pokladni običaj Vukojevački starcevi koji se nalazi na popisu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

Direktorica TZ Marija Burek podsjetila je i na Javni poziv za pojedinačne, grupne i obiteljske maske/kostime te na Javni poziv za uređenje poslovnih prostora na temu “Đakovački bušari”, koji su raspisani i ove godine.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo