Jučer je diljem zemlje odjeknula vijest kako je gradonačelnik Pule Filip Zoričić zabranio održavanje koncerta koji se 25. ožujka trebao održati u pulskom Domu sportova.

Naime, na koncertu naziva “Duško Kuliš & prijatelji” trebali su nastupiti Duško Kuliš – Keba, Dragan Kojić, Ana Bekuta i Zorana Mićanović, redom izvođači koji izvode pjesme iz spektra narodne ili turbo-folk glazbe, koju kod nas često nazivaju “cajke”.

Gradonačelnik je izjavio kako takvoj glazbi nije mjesto u u Puli i da se takva u gradskom prostoru neće izvoditi sve dok je on na gradonačelničkoj poziciji.

Vrlo je brzo organizator našao novog domaćina koji je trebao ugostiti koncert, a radi se o osječkoj dvorani Zrinjevac, kojoj takvi koncerti nisu nepoznanica jer je isti dan kada se ova sapunica odigravala u njoj nastupila pjevačica sličnog glazbenog opusa kao i zabranjeni izvođači, Milica Pavlović.

Ivan Radić: Osijek je srednjoeuropski grad koji ima naglašenu europsku dimenziju

Taman kada su svi počeli pisati o Osijekovom preuzimanju domaćinstva oglasio se osječki gradonačelnik iz redova HDZ-a Ivan Radić:

“Osijek je srednjoeuropski grad koji ima naglašenu europsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu, grad koji ima najveću kulturnu manifestaciju Istočne Hrvatske u vidu Osječkog ljeta kulture koja dokazuje kako kultura i umjetnost savršeno pristaju gradu na Dravi.

Osijek je također grad koncerata, zabave i druženja. Iako nisam mislio kako će se u prioritetima koje dnevno obavljam naći i pitanje tko će najmiti dvoranu za koncerte, neke granice treba postaviti.

Odluka o neodobravanju organiziranja koncerta tzv. turbo folka u gradskoj dvorani povlači različite rasprave o tome gdje i kako povući granicu. To ne znači da tu odluku – ne treba donijeti. Iz medija saznajem kako je naš grad predstavljen kao zamjenska, ali sigurna opcija za organizaciju turbo folk koncerta (iako, za ovu temu manje važno, ugovor s dvoranom nije potpisan). S obzirom na to identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva „promocija“ zasigurno nije pravi i željeni put koji podržavam. Ne želim utjecati na to što će tko privatno slušati, ali smatram kako treba biti selektivan u odabiru sadržaja koji se nudi u javnom i gradskom prostoru. Taj sadržaj treba biti usklađen s vizijom razvoja i pozicioniranja grada u budućnosti.

Kao gradonačelnik, apsolutno podržavam reakciju kolege gradonačelnika Pule. Kako sam već napomenuo, svjestan sam da ova odluka otvara rasprave kako donositi odluke što dozvoliti, a što ne, kako u tim odlukama izbjeći subjektivni utjecaj osobnih afiniteta i slično. Sva ta pitanja – stoje. I možda sada nemamo sve odgovore, ali imamo odgovor što ne želimo.

Zaključno, koncert koji je postao predmet rasprave neće se održati u gradskom prostoru Osijeka. Motiviran ovom situacijom, svom timu dat ću u zadatak da promisle o kriterijima kojima će se u budućnosti voditi prilikom dogovora sadržaja u javnom prostoru, a koji će biti usklađen s vizijom moderne, urbane srednjoeuropske metropole koju gradimo.”

Zanimljivo je ovo obraćanje osječkog gradonačelnika, posebno kada isti dan na istom mjestu nastupa, kao što smo već napisali, pjevačica iz sličnog glazbenog miljea.

“Gorjele” su jučer društvene mreže od prepirki treba li koncert zabraniti ili ga dopustiti. Brojni su protivnici koji kažu kako ovakvoj glazbi nije mjesto u Slavoniji, ali ime također onih koji tvrde kako svi imaju pravo izbora te nitko ne može zabranjivati održavanje koncerata bilo kakve vrste glazbe, ako ona ima svoje slušatelje koji bi mjesto održavanja vrlo vjerojatno ispunili do zadnjeg mjesta.

Osječki SDP: Pravo izbora ili pravo na diktaturu?

Među onima koji misle kako se koncerti ne bi trebali zabrinjavati je i osječki SDP čije nam je priopćenje stiglo na adresu i također ga prenosimo:

“Osijek je srednjoeuropski grad koji ima naglašenu europsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu.” Točno.

Osijek je isto tako multinacionalan, multikonfesionalan i MULTIKULTURALAN grad.

U demokratskom, zapadnom i visokom kulturom nadahnutom društvu, za razliku od onoga kako to vidi gradonačelnik Ivan Radić, zabrane i filtriranje kulturnih ili bilo kakvih zakonom dopuštenih sadržaja na prihvatljive i neprihvatljive, za nas u SDP-u je jednostavno – neprihvatljivo.

Naizgled banalno pitanje politički je ozbiljno i potencijalno opasno jer su ovakve zabrane vrlo sklizak teren. Što je sljedeće što se gradonačelniku Ivanu Radiću osobno neće svidjeti pa će zabraniti? Zelene kape? Crvene majice? Kratke suknje? Koncerti punkera ili heavy metalaca? Kritike njega samoga?

Sloboda izbora ono je što Osijek čini srednjoeuropskim, otvorenim i bogatim gradom. Takvim ga zasigurno ne čine diktatorske zabrane HDZ-ovog gradonačelnika grada u kojemu je, usput rečeno, sinoć dvoranu Zrinjevac napunila turbo-folk pjevačica. Podsjećamo, dvoranom upravljaju Športski objekti odnosno direktor Robert Seligman. Je li u pitanju samo šum u komunikaciji između gradonačelnika i njegovih ljudi, nepoznavanje funkcioniranja gradskog sustava ili nešto treće?”

Tko je na kraju u pravu? Oni koji smatraju da “cajkama” treba zabraniti pristup domaćem slušateljstvu ili oni koji smatraju da svaka vrsta glazbe ima svoje slušatelje i kao takva može biti izvođena? To ostavljamo vama da prosudite sami.

Igor Kretonić
Foto: Osijek.in