Adventskim vožnjama fijakerom Državne ergele, paljenjem prve svijeće došašća, ali i prvim paljenjem božićnih lampica na Trgu Josipa Jurja Strossmayera u subotu 1. prosinca počinje Advent u Đakovu. Manifestacija u organizaciji Grada Đakova, Turističke zajednice i Univerzala priprema se po uzoru na prošlogodišnji, kod sugrađana pozdravljen i iznimno dobro prihvaćen program, a vrhunac svega bit će Adventska priča, prigodni sajam obiteljskih gospodarstva, obrta, udruga, domaćih radinosti i ugostitelja, od 14. do 31. prosinca u drvenim kućicama. Adventu će se pridružiti i Gradska knjižnica i čitaonica s pričanjem blagdanskih priča za najmlađe, pjevat će u a cappella izvedbama domaće klape i vokalne skupine, a organizatori najavljuju i niz večernjih akustičnih koncerata koji će 14. prosinca otvoriti izvrsni Big Band Požega!

“Live acoustic” na adventskoj pozornici

U drugom dijelu prosinca, posljednje ćemo dane do Božića odbrojati uz glazbu Nine Kraljić, mlade Osječanke Adrijane Baković i popularnog Marka Tolju. Između Božića i Silvestrova nastupit će ponovno u svome gradu Maja Posavec. Kakav bi to bio uvod u pravi blagdanski ugođaj, kada bi izostalo kićenje božićnih jelki, za što će se u društvu gradonačelnika Marina Mandarića, također na Strossmayerovu trgu, pobrinuti polaznici svih pet đakovačkih vrtića 14 prosinca. A tek bez darova koji mališane čekaju nakon dječjih predstava i njihovih veselih nastupa na adventskoj pozornici?!

Božićni bal lipicanaca, vožnje fijakerom i jahanje

– Sredinu prosinca obilježit će Božićni bal lipicanaca na Državnoj ergeli u dvije predstave, za koji vlada neviđeni interes. S Ergelom uspješno surađujemo u sklopu Adventa u Đakovu ne samo dnevnim i noćnim vožnjama fijakerom, već i ove godine organiziranim jahanjem svake subote prijepodne tijekom došašća u zatvorenoj jahaonici, kaže direktorica Turističke zajednice Marija Burek. Na Trgu će opet biti izložena slamnata figura u saonice upregnutog lipicanca  koji je lani bio glavna atrakcija i dekor mnogih, baš na tim saonicama nastalih fotografija za sjećanje na prvi Advent u novome okruženju. Slamnatog će plemenitaša ovaj put brižno čuvati isto tako slamnati anđeo, otkriva M. Burek. On će dočekati i izviđače odreda Klasje, koji će u katedralu 25. godinu zaredom 16. prosinca donijeti betlehemsko svjetlo.

Advent u Đakovu

*Advent u Đakovu*#adventuđakovu #đakovo #heartofslavonia #croatia#adventtime #christmasjoy #happyholidays #besttimeoftheyear

Gepostet von Roko Gurdon Videography am Sonntag, 17. Dezember 2017


Uz sajamske kućice na Trgu opet – klizalište

– Uskoro će trgovačko društvo Univerzal raspisati javni poziv za pružanje usluga u sajamskim kućicama tijekom Adventske priče, o kojima se već sada brojni izlagači raspituju. Univerzal će između Bogoslovnoga sjemeništa i Strossmayerova perivoja postaviti klizalište, ponovno na 300 kvadrata ledene površine, s prvim danom klizališne sezone 14. prosinca. U suradnji sa Župom Svih svetih dogovaramo žive jaslice. Kada se uzme u obzir sva raznolikost sadržaja na prostranom Trgu, vidi se da kao organizatori vodimo računa o svim segmentima manifestacije, pokušavajući kreirati “umirujući” Advent u Đakovu, s više duhovnosti nego u ostalim sredinama, kako i priliči predbožićnom vremenu, ističe zamjenik gradonačelnika Robert Francem. Svatko će, dodaje, svoju (skrivenu) božićnu želju moći ispisati na balon, kao i prošle godine, pa će gomila balona prepuna želja poletjeti u nebo s blagdanskim svjetlom obasjanog Strossmayerova trga uvečer 21. prosinca.

Danijel Geošić