Stotinu đakovačkih ugostitelja obrtnika okupljenih u Cehu ugostitelja od Grada Đakova traži ukidanje poreza na potrošnju od tri posto, nižu cijenu usluge odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada, istu cijenu vode kao za kućanstva jer obrtnici, tumače oni sami, imaju status fizičke osobe, a cijena voda im se obračunava kao pravnim subjektima. Traže i ukidanje naplate parkiranja na javnim parkiralištima za sve građane i smanjenje cijene za ljetne ugostiteljske vrtove na javnim gradskim površinama, posebno onima koji terase postavljaju u izvan centra grada i u prigradskim naseljima.

– Obrtnik ugostitelj na ime poreza na potrošnju mjesečno izdvoji od 400 do 2.000 kuna, što uplaćuje u gradsku blagajnu. PDV je na usluge u ugostiteljstvu 25% pa doda li se tomu i ovih 3%, ispada kako je porezno opterećenje ugostitelja prema središnjoj državi i lokalnoj samoupravi 28%, objašnjava aktualna predsjednica, a uskoro u novome mandatu tajnica Ceha ugostitelja Nada Ališić Prskalo. Dodaje da bi ugostiteljima pomoglo i besplatno parkiranje jer “oni koji bi posjetili kafić u gradskom centru često nemaju dovoljno novca za piće i još, primjerice, dva sata parkiranja”.

U gradski proračun ugostitelji godišnje “unesu” 1,2 milijuna kuna

Zahtjeve Ceha ugostitelja upućene Gradu lani u listopadu, s mjerama koje bi im olakšale poslovanje, pred Gradskim je vijećem prošlog tjedna aktualizirao SDP-ov vijećnik Danko Kočiš. Zatražio je da se do iduće sjednice njihovi zahtjevi razmotre i rasprave po radnim tijelima Vijeća, na temelju čega bi Grad definirao odnos prema obrtnicima ugostiteljima koji uprihoduju Gradu na godišnjoj razini 1,2 milijuna kuna.

– Napravili smo analizu njihovih davanja… Apsolutno smo za djelomično olakšavanje nameta obrtnicima, međutim, moramo još vidjeti što se da učiniti. Očekujemo i aktivniji pristup s njihove strane, ali sigurno je da ćemo već u planiranju proračuna za 2019. neke stvari raščistiti, kaže zamjenik gradonačelnika Antun Galić. Izražava, međutim, nezadovoljstvo što (ugostitelji i) obrtnici nisu raspoloženi angažiranije sudjelovati u manifestacijama koje organizira Grad s ciljem promoviranja obrtništva.

Danijel Geošić