Danas je s početkom u 9:00 sati u Centru za kulturu održana Uvodna konferencija projekta „Izgradnja Centra za socijalnu skrb Đakovo“. Konferenciju je vodila Maja Muškić, a uz ravnateljicu Centra za socijalnu skrb Đakovo na konferenciji su govorili gradonačelnik Marin Mandarić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Dubravka Petrović: Centar za socijalnu skrb Đakovo dobit će dostupan, adekvatan i opremljen prostor za rad

O samom projektu prije same konferencije nešto je rekla ravnateljica Centra za socijalnu skrb Đakovo Dubravka Petrović:

„Projekt „Izgradnja Centra za socijalnu skrb Đakovo“ odobren je u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Ukupna vrijednost projekta je 15.245.054,02 kn, od čega će se većina osigurati iz bespovratnih sredstava EU, a preostali iznos od 698.610,25 kn osigurat će Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Projekt uključuje izgradnju i opremanje zgrade Centra za socijalnu skrb Đakovo te nabavu vozila u svrhu kvalitetnog obavljanja djelatnosti Centra.

Centar za socijalnu skrb Đakovo godinama svoju djelatnost obavlja u neadekvatnih 300 kvadrata podruma Doma za starije i nemoćne osobe Đakovo te kroz izgradnju nove zgrade žele stvoriti dostupan, adekvatan i opremljen prostor za rad.“

U ovom trenutku Centar za socijalnu skrb Đakovo broji 28 zaposlenih, od čega 21 stručni radnik: 14 socijalnih radnika, 4 pravnika, jedan socijalni pedagog i dva psihologa. Mnogi radnici dijele urede, a u Centru ne postoji prostorija za grupni rad.

Grad Đakovo ustupio je Centru zemljište

Partner na projektu je Grad Đakovo, koji je Centru ustupio građevinsko zemljište, a u ime Grada nešto je rekao gradonačelnik Marin Mandarić:

„Ovo je dugo godina očekivan projekt koji će doprinijeti kvaliteti rada samih zaposlenika Centra za socijalnu skrb Đakovo kao i unaprjeđenju usluge prema samim korisnicima.“

Također je zahvalio svima koji sudjeluju na projektu i izrazio nadu u što skorije otvorenje nove zgrade.

Kasnije je dodao kako je ovaj projekt pokazatelj u kojem smjeru treba ići i iskorištavati sredstva Europske unije.

Župan Ivan Anušić istaknuo je kako je u dosadašnjem radu Centra sudjelovala i Županija budući da je Centar bio smješten u prostoru podruma Doma za starije i nemoćne Đakovo. Oslobađanjem ovog podrumskog prostora omogućit će se dodatno širenje kapaciteta Doma za starije i nemoćne Đakovo.

Istaknuo je kako će od ovog projekta svi imati velike koristi te kako su ovakvi projekti zadaća onih koji su na vlasti.

Josip Aladrović: Siguran sam da su ovo mali, ali sigurni koraci prema boljoj budućnosti, prema boljem sustavu socijalne skrbi u Hrvatskoj

Ministar Josip Aladrović izrazio je zadovoljstvo svojim dolaskom u Đakovo gdje danas sudjeluje u predstavljanju čak dva projekta „Izgradnja Centra za socijalnu skrb Đakovo“ i „Zaželi“:

„Ovim putem želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali na ovim projektima, jer ovo je jedan zajednički rad lokalne razine, županije i Vlade Republike Hrvatske. Izrazito je bitna i simbolička poruka ovdje u Đakovu izgradnja novog Centra za socijalnu skrb, ako imamo na umu tragediju koja se dogodila 2019. godine. Nažalost, u sustavu socijalne skrbi i prije mjesec dana smo svjedočili jednoj tragediji, međutim prekjučer smo predstavili akcijski plan koji u sebi podrazumijeva izgradnju infrastrukture i povećanje broja zaposlenih te čitav niz različitih elemenata u sustavu socijalne skrbi. Siguran sam da su ovo mali, ali sigurni koraci prema boljoj budućnosti, prema boljem sustavu socijalne skrbi u Hrvatskoj.“

Svečani dio konferencije započeo je minutom šutnje za tragično preminule djelatnike Centra za socijalnu skrb Đakovo Blaženku Poplašen i Ivana Pavića.

Planirani završetak projekta je 1. lipnja 2023. godine. Novi Centar imat će 1300 metara kvadratnih s 47 potpuno opremljenih infrastrukturnih jedinica. Za vođenje cijelog projekta zadužen je Poduzetnički centar Đakovo.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo