Subotnja je kiša sudionike četvrte smotre klapa “U srcu te nosim” u organizaciji Ženske klape Certissa, kao i zaljubljenike u klapsku pjesmu, smjestila u dvoranu Centra za kulturu, umjesto otvorene pozornice na Trgu Josipa Jurja Strossmayera. No to ni najmanje nije pokvarilo posebnost ugođaja što ga donosi izvorna dalmatinska a cappella pjesma, koji se u Đakovu dâ doživjeti, zahvaljujući certissama, u posljednje četiri godine krajem ljeta. Za to su prvenstveno zaslužni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske, koji ovakvom glazbom, kazala je voditeljica domaće klape Certissa Manuela Jerković pozdravljajući ih te izražavajući zahvalnost zbog prihvaćanja poziva, njeguju svoje nacionalne korijene.

Pjevale su muške i ženske klape – Tamarin (Solin), Uzorita (Sukošan), Viole (Drvenik), Pokornik (Dugi Rat), Galeb (Slovenija), Graz (Austrija) Dobrkovići (Bosna i Hercegovina), Zadar (Zadar), Policijska klapa sveti Mihovil (Split) i Certissa (Đakovo). Od pjesme nastale na narodnim motivima do zanimljivih obrada popularnih zabavnih pjesama u klapskim aranžmanima; sve je to stalo u sat i pol najvećim dijelom romantičnog, međutim, na trenutke i veselog, ali i patriotski obojenog programa. 

Klapsku večer pomogao je Grad Đakovo, koji je predstavljao zamjenik gradonačelnika Robert Francem, rekavši na početku kako je smotra “U srcu te nosim” svojevrsni spoj plave i zelene Hrvatske. Pokrovitelj je bila i Osječko-baranjska županija, a glazbeni je događaj, koji polako prerasta u tradiciju, podržala i Predsjednica Republike. Program je vodila Anica Banović.

Svi su gostujući izvođači jutros animirali liturgijska slavlja u đakovačkoj katedrali. Najsvečanije je ipak bilo na velikoj misi u 10.30, koju su klape zaključile pjesmom “Zdravo, Djevo” u zajedničkoj izvedbi.

Danijel Geošić