U Kliničkom bolničkom centru Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 160 uzoraka od kojih je 47 bilo pozitivno.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (15) zatim gradova/općina Našice (8), Donji Miholjac (7), Đakovo (4), Beli Manastir (3), Darda, Đurđenovac i Valpovo (po 2) te Bizovac, Feričanci, Koška i Podgorač (po 1).

Na bolničkom liječenju nalazi se 205 osoba oboljelih od COVID-19, i to 158 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 44 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 47 pacijenata s tim oboljenjem.

U zadnja 24 sata u KBC Osijek i OŽB Našice preminulo je šest COVID pozitivnih osoba u dobi od 66 do 88 godina.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 2.490 osoba.

Policijski službenici provjerili su 22 osobe kojima je određena mjera samoizolacije i sve su zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 188 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Tijekom posljednja 24 sata kontrole propusnica za kretanje građana izvan područja županije u kojoj imaju prebivalište, djelatnici Policijske uprave osječko-baranjske na osam nadzornih punktova evidentirali su prolazak 2.086 vozila, odnosno 2.804 osoba, od kojih je 7 bilo bez valjane propusnice te im nije dopušten prolazak. Od početka primjene ovog nadzora provjereno je 14.037 vozila i 18.863 osoba, a bez propusnice je zatečeno ukupno 60 osoba.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 103 nadzora provođenja epidemioloških mjera te utvrdili 12 nepravilnosti za koje su izdali nalog za njeno otklanjanje.

Danas (28. prosinca 2020. godine) održana je sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na kojoj je razmatrana aktualna epidemiološka situacija te provođenje propisanih mjera. Između ostalog, razmatran je početak cijepljenja protiv koronavirusa na području županije. Naime, u nedjelju (27. prosinca) stigla je prva pošiljka cjepiva (645 doza), a prva cijepljenja obavljena su u tri doma za starije i nemoćne osobe i tri zdravstvene ustanove.

– Odmah po stizanju prvih doza cjepiva na naše područje počelo je i cijepljenje, koje će biti završeno najkasnije do 31. prosinca. Jučer je cijepljeno 138 osoba, i to 86 zdravstvenih djelatnika i 52 štićenika u domovima za starije i nemoćne osobe, a ni kod jedne osobe nisu primijećene nuspojave cjepiva. Prema informacijama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ostale doze cjepiva dolazit će jednom tjedno u županijske zavode, a za Zavod za javno zdravstvo OBŽ predviđen tjedno jedan paket s 975 doza cjepiva. Cijepljenje će se nastaviti po prioritetima i u ostalim domovima i zdravstvenim ustanovama, dok se masovno cijepljenje očekuje otprilike za mjesec dana – rekla je dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Dodala je kako je prošlog tjedna počelo uzimanje uzoraka za testiranja na koronavirus (i) u Valpovu, a od danas u Belom Manastiru, čime je smanjen pritisak na mjesta za uzimanje uzoraka u Osijeku.

Stožer CZ OBŽ: Službeno priopćenje za javnost