„Izvanjske okolnosti ne dopuštaju nam, nažalost, doživjeti niti liturgijski odjek Isusovog svečanog u Jeruzalem, niti da na uobičajeni način svečano sa zborom i solistima pjevamo evanđeosko izvješće Isusove muke i smrti. Zato je ne samo tužna ljudska osuda Sina Božjega na smrt, nego su otužne i ove naše liturgije u praznim crkvama. Bolno je i svima nam teško pada ovo odustajanje od svečane liturgije vazmenog trodnevlja s vjernicima radi mjera ‘socijalne distance’“, rekao je nadbiskup Đuro Hranić, uvodeći misno slavlje u đakovačkoj katedrali na Cvjetnicu, Nedjelju muke Gospodnje, 5. travnja 2020., koje je u izravnom programu prenosila Televizija Slavonije i Baranje (STV). Uz nadbiskupa su koncelebrirali pomoćni biskup Ivan Ćurić te župnik đakovačke župe Svih svetih Tomislav Ćorluka.

Prije blagoslova maslinovih grančica, nadbiskup je pozvao: „Neka, draga braćo i sestre, i ovaj otužan Veliki tjedan i pojednostavljena liturgija bude oblik našeg vjerničkog te svećeničkog pastirskog sjedinjenja s Kristom raspetim i uskrslim; čin ljubavi nas svećenika prema vama našim župljanima i istodobno čin kršćanske odgovornosti sviju nas vjernika jednih za druge. Donesimo odluku da ćemo kad prestane ova pandemija tim radosnije i zauzetije pripremati te sudjelovati u nedjeljnim euharistijskim slavljima, slaviti sakrament pomirenja te ostala zajednička molitvena slavlja.“

Nakon navještaja Muke po Mateju, nadbiskup je u svojoj homiliji podsjetio kako je Isus svoju smrt prihvatio kao čin svojega povjerenja i predanja Ocu nebeskome te kao čin ljubavi prema grešnom čovječanstvu. Nasilje kojemu je bio izvrgnut, on je pretvorio u čin ljubavi i molitve za oproštenje čak i svojim progoniteljima. „Na križu se Sin Božji učinio grijehom, poistovjetio se s našom situacijom grešnih ljudi i sa smrću čovjeka grešnika. Križ i smrt zato razbijaju i uništavaju naše ideje o Bogu i primoravaju nas susresti se s Bogom koji je – jer ljubi – sposoban trpjeti i patiti. Križ je vrhunac milosrdne Božje ljubavi. Na križu je Bog pokazao koliko drži do čovjeka i koliko nas ljubi – do te mjere da je poslao svojega Sina da prođe kroz iskustvo smrti nas grešnika. Tim je bjelodano pokazao što on misli o nama ljudima, koliko mu je stalo do čovjeka i koja je mjera njegove ljubavi prema svakome od nas. Nije li to, draga braćo i sestre, i te kako snažna poruka i svakome od nas u ovoj situaciji kad prolazimo kroz iskustvo svoje ljudske krhkosti, nesigurnosti i ugroženosti našega zdravlja i života?!“ upitao je nadbiskup Hranić.

Vjernike koji su pratili misno slavlje nadbiskup je potaknuo govoreći: „Svakome od nas ponaosob u ovoj izvanrednoj situaciji raspeti Isus dolazi s pitanjem: ‘Tko sam ja za tebe?’ Koliko ti ja značim u tvom životu? Tko su za tebe oni s kojima sam se ja utjelovljenjem poistovjetio? I da li ti moja muka, smrt i uskrsnuće donose neko svjetlo u tvoj život? Da li ti nešto kažu o tvojoj svakodnevici, o tvojim životnim stavovima, prosudbama i izborima? Ili se kao Pilat pranjem ruku distanciraš od mene? Jesi li među onima koji su odlučili spasiti Barabu, a ne mene? Jesi li lešinar kojega žudnja za materijalnim, za novcem i profitom spušta čak na razinu profitira na mojoj krvlju i znojem natopljenoj haljini? Ili nemoćno plačeš poput žena, a nisi spreman, čak niti nevoljko kao Šimun Cirenac, podmetnuti svoja leđa te jednim dijelom puta ponijeti moj križ? Jesi li onaj koji je zatvorio moj grob kako bi sačuvao svoju doktrinu i svoj položaj te spriječio uskrsni prodor novoga života? Draga braćo i sestre, neka to budu pitanja koje će nas pratiti cijeli ovaj Veliki i sveti tjedan.“

Prije završnog blagoslova nadbiskup je istaknuo kako osobitu dimenziju crkvenosti u redovitim okolnostima, a tim više u ovim izvanrednim prilikama slavlja uskrsnih blagdana, na sebe trebaju preuzeti obitelji. „Dragi roditelji, ovaj je Uskrs po mnogo čemu specifičan. I znajte da će se duboko u vašu djecu urezati ono što ćete im vi pokazati i posvjedočiti ovoga Uskrsa kao vjernici te da će ona to sa sobom zasigurno ponijeti u život. Vi ste njihovi prvi vjeroučitelji, svjedoci i učitelji molitve te prvi svjedoci kršćanske te bračne i obiteljske ljubavi. Prihvatite tu svoju zadaću i iskoristite mogućnost koja se stavlja pred vas“, rekao je nadbiskup.

Braću svećenike nadbiskup je potaknuo na korištenje evangelizacijskih mogućnosti koje nude sredstva društvenoga priopćavanja. „Iskoristimo ih; od župnog listića, telefonskog poziva i poticaja, do ponude kateheza i molitvene građe te direktnog osobnog obraćanja preko župnih mrežnih stranica, Facebooka, YouTube-a i drugih prikladnih načina. Pomozite svojim župljanima i potičite ih u ostvarenju njihova krsnog identiteta i poslanja“, rekao je nadbiskup, pozivajući sve vjernike na otkrivanje čudesnog i izvanrednog djelovanja Duha Svetoga, koji se očituje po darovima kreativnosti, inovativnosti, poduzetnosti, inteligencije, mudrosti, zdrave crkvenosti i ljubavi u svećeničkim i vjerničkim srcima.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija