Gimnazija A. G. Matoša iz Đakova uključila se i ove godine u ovaj projekt „Mama, budi zdrava“, koji provodi Udruga žena oboljelih i liječenih od raka „SVE za NJU“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije raka. Udruga djecu smatra saveznicima u projektu jer bi kao prenositelji poruke mogli osvijestiti roditelje kako je u odgoju djece nužno da i oni sami budu dobro.

Projekt se u Hrvatskoj provodi od 2017. pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a nagradila ga je i Europska komisija.

Pokrenut je s ciljem promicanja Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka dojke i poticanja žena na brigu o zdravlju. Ideja je zamoliti i potaknuti ženske članove obitelji da pročitaju informativne letke i odu na preventivan pregled. Nisu zaboravljeni ni očevi jer je u letku poruka i za njih. Sadržaj letka je recenziran u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Letak će potaknuti mlade žene, koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom za rano otkrivanje raka dojke, da u dogovoru s liječnikom provode kontrolne preglede u skladu s njihovom dobi i rizičnim čimbenicima.

Profesorica Ines Jančula i psihologinja Josipa Hardi obišle su razrede i razgovarale s učenicima te im podijelile informativne letke. Letke su dobili svi učenici škole te nastavno i nenastavno osoblje. Nastojale su potaknuti učenike, a preko njih i njihove članove obitelji, na brigu o vlastitom zdravlju i redovitim pregledima. Neki razredi su pisali motivirajuće poruke na ružičastim papirićima koje smo izložili na panou u obliku ružičaste vrpce.

U četvrtak, 12. listopada, učenici su u pratnji nastavnika s ružičastim balonima formirali ružičastu vrpcu na igralištu škole te snimili kratki video uz pomoć kojeg su uputili snažnu i važnu poruku o važnosti čuvanja zdravlja.

Izvor|Foto: Gimnazija A. G. Matoša Đakovo