Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU provodi javnozdravstvenu kampanju „Mama, budi zdrava“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije raka. Udruga djecu smatra saveznicima u projektu jer bi kao prenositelji poruke mogli osvijestiti roditelje kako je u odgoju djece nužno da i oni sami budu dobro.

Projekt se u Hrvatskoj provodi od 2017. pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a nagradila ga je i Europska komisija.

Pokrenut je s ciljem promicanja Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka dojke i poticanja žena na brigu o zdravlju. Ideja je zamoliti i potaknuti ženske članove obitelji da pročitaju informativne letke i odu na preventivan pregled. Sadržaj letka je recenziran u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Letak će potaknuti mlade žene, koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom za rano otkrivanje raka dojke, da u dogovoru s liječnikom provode kontrolne preglede u skladu s njihovom dobi i rizičnim čimbenicima.

U projekt se ove godine uključila i đakovačka Gimnazija A. G. Matoša. Profesorice Ines Jančula i Maja Drmić obišle su razrede i razgovarale s učenicima te im podijelile informativne letke. Letke su dobili svi učenici škole te nastavno i nenastavno osoblje. Nastojali smo potaknuti učenike, a preko njih i njihove članove obitelji, na brigu o vlastitom zdravlju i redovitim pregledima.

U četvrtak 13. listopada, u 13:10 sati, na igralištu škole učenici su u pratnji nastavnika ružičastim balonima formirali ružičastu vrpcu i snimili fotografiju uz pomoć koje će uputiti snažnu i važnu poruku o važnosti čuvanja zdravlja.

Izvor|Foto: Gimnazija A. G. Matoša Đakova