Prošlog vikenda, 21. i 22. listopada, u Novom Sadu održan je osmi po redu Festival Srpskog Podzemlja, koji se bavi promocijom regionalne underground kulture. Pored odličnog glazbenog dijela programa, posjetitelji su mogli pogledati izložbu umjetnika iz svijeta stripa, posjetiti prodajne štandove, upoznati neke od mnogobrojnih underground umjetnika i, sve u svemu, otići bogatiji za jedno predivno iskustvo.

Na festivalu je sudjelovala i đakovačka umjetnica Tihana Švarcmajer, koja je s nama podijelila nekoliko dojmova:

„Atmosfera je bila vrlo opuštena, organizacija besprijekorna, posjećenost odlična. Ove sam godine, na poziv gospode iz Crnoslovlja, prvi puta prisustvovala kao izlagač s dvije svoje grafike, “Destination Reached” i “Deathsturbation”. Velika mi je čast što je “Destination Reached” izabrana za jedan od covera događaja, a “Deathsturbation” kao glavni motiv za tisak na majice. Bilo je moguće kupiti majice sa desetak različitih motiva, a za tisak na licu mjesta pobrinuo se Smudge Custom Screenprints.“

Sljedeći korak ove talentirane umjetnice oživljavanje je underground scene u Đakovu, a kako saznajemo radovi na tome su u punom jeku:

„Ono što želim naglasiti jest da sam na FSP-u sudjelovala kao predstavnik udruge KUZIS (kulturno umjetnička udruga zvuka i slike), koja djeluje već duži niz godina, a sad smo joj odlučili odjenuti novo ruho i posvetiti se razvoju đakovačke underground scene. Dobro došli su svi ljudi dobre volje, kojim god vidom umjetnosti se bavili, bilo da je riječ o pisanju poezije, kratke proze, izradi unikatnih predmeta, autorske glazbe i svega ostalog što možemo svrstati u nekomercijalni vid izražavanja. Trenutno radimo na uređenju prostora i izradi web stranice, sve će biti vrlo brzo gotovo i spremno za primanje novih članova. Cilj nam je okupiti i ljude koji su iz raznoraznih razloga napustili Đakovo, a voljni su svojim umjetničkim izričajem dati doprinos cijeloj stvari. Mnogi su tek vidjevši moju grafiku saznali za postojanje đakovačke katedrale, sada ju naravno žele i posjetiti, prošetati našim gradom, probati našu kuhinju. Underground umjetnost kao sredstvo produbljivanja međunarodne suradnje, sklapanja novih poznanstava i prijateljstava, stjecanja novih iskustava – zar ne zvuči odlično?“

Posebno se zahvalila Milanu Rakiću, jednom od organizatora FSP-a, fantastičnom crtaču, prijatelju i mentoru Ivici Sretenoviću, Danijelu Viziju, suradniku i prijatelju koji stoji iza izdavačke kuće Memento Mori Productions, kao i ekipi Crnoslovlja, fanzina posvećenog horor žanru.

Osim što je odlična vizualna umjetnica, Tihana se bavi i pisanjem te uskoro u okviru zbirke Balkan Horror Tales izlazi i njezina kratka horor priča “Carpe Noctem”, čija je radnja smještena na đakovačke ulice, a gdje joj je prvi put pružena prilika da napiše scenarij i nacrta ga bez smjernica.

„Sve u svemu, planova je puno, a planovi su tu da se ostvare. Umjetnost je ljepilo koje nas sve drži na okupu, a slogan FSP-a “UNDERGROUND NEMA ALTERNATIVU” uistinu drži vodu, jer nema crte, tona i pokreta koji se ponavljaju i priklanjaju trendu komercijalizacije. Kreativnost je fluidna, apsolutno nelinearna i, kao takva, jedinstvena. Pridružite nam se, izrazite se, pronađite inspiraciju u drugima i dopustite da ju drugi pronađu u vama.“, poručuje Tihana.

Igor Kretonić
Fotografije preuzete sa stranice Dotkom