Nakon što su u prosincu prošle godine osvojile sjajno 10. mjesto na svjetskom natjecanju iz napredne robotike u kineskom gradu Shenzenu, đakovačke robotičarke Iva Mijakić i Ana Švegli te njihov mentor Tomislav Milanović, ponovno su dobili poziv za natjecanje u Kinu.

O ovome trojcu iz Osnovne škole Josipa Antuna Ćolnića pisali su gotovo svi hrvatski mediji kada su krajem prošle godine sudjelovali u Kini na svjetskom natjecanju iz napredne robotike pod nazivom MakeX 2018. U Kini nisu bili prolaznici nego su kroz čitavo natjecanje pokazivali znanje i vještinu te su natjecanje završili na 10. mjestu.

Osam mjeseci kasnije ovaj trojac ponovno se nalazi u Kini i čeka početak natjecanja World Adolescent Robot Contest 2019. u kojemu će kao jedna od 6 ekipa predstavljati Europu.

Natjecanje se održava u kineskom gradu Chongqing od 12. do 16. kolovoza, a đakovački trojac se u Kini nalazi već nekoliko dana kako bi se što bolje pripremili za samo natjecanje. Pripreme za natjecanje počele su još prije dva mjeseca u samoj školi, gdje su morali sastavljati robota i vježbati rad s njime.

U Kini je robot prošao inspekciju i spreman je za početak natjecanja koje započinje u srijedu kvalifikacijama.

Igor Kretonić