U Velikoj vijećnici Županijske skupštine danas (8. lipnja 2022. godine) održana je 11. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Na dnevnom redu bile su 3 točke, a središnja je bila Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o određivanju koeficijenata za obračun plaća službenika i namještenika u upravnim tijelima Osječko-baranjske županije.

Obrazloženje Prijedloga dao je Tajnik Županije Ivan Hampovčan.

– U sklopu pregleda zakonitosti općih akata Ministarstvo pravosuđa i uprave je kontrolirajući jedan naš akt iz veljače ove godine, smatralo da ranije donesena odluka zahtijeva korekciju. S obzirom da u roku od 15 dana moramo otkloniti nedostatke ili će opći akt biti suspendiran od daljnje primjene, mi smo danas glasovali o jednoj točki i uskladili smo koeficijente. Osnovni zahtjev je bio da voditelji odsjeka, zbog klasifikacijskog ranga, ne mogu imati veći koeficijent od specijalista, što smo mi ovom izmjenom uskladili sa zakonom temeljem zahtjeva Ministarstva pravosuđa i uprave – objasnio je Hampovčan.

Vijećnička pitanja na današnjoj sjednici postavili su Sanja Bježančević i Boris Piližota, a na njih su odgovorili zamjenici župana Josip Miletić i Mato Lukić.

U odgovoru na pitanje vezano za mogućnosti izgradnje ili rekonstrukcije Ekonomske škole u Đakovu, zamjenik župana Josip Miletić podsjetio je da je obrazovni plan na nacionalnoj razini usmjeren povećanju učenika u gimnazijskim programima, a kako su ekonomska zvanja suficitarna, planira se smanjenje upisnih kvota u tim programima.

– Sukladno tome, u Nacionalnom programu za oporavak i otpornost za otvorenje novih programa osigurana su sredstva za cjelodnevnu nastavu u osnovnim školama, ali i za opremanje srednjih strukovnih škola te gimnazija. Naša je zadaća voditi računa o tome u kojim projektima možemo računati na sredstva iz različitih nacionalnih ili europskih financijskih programa. Podsjetit ću da trenutno u gradu Đakovu provodimo projekt opremanja praktikuma iz vinogradarstva Srednje strukovne škole vrijedan 380.000 kuna, a u planu je i dogradnja OŠ V. Nazora – kazao je Miletić.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija