Nakon što su zimu provele u nastambi u koju su uselile početkom studenog prošle godine, dvije ženkice crvene vjeverice, koje su kroz protekle mjesece postale miljenice Đakovčana, danas su puštene na otvoreno. Iako pomalo nepovjerljive, nakon što su se domogle slobode, svojim spretnim kretnjama i kitnjastim repićima ubrzo su se vinule među najviše grane stabala u parku. Nastavak je to projekta KorZoo Đakovo – Zeleno srce grada, koju zajednički provode Grad Đakovo i Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Đakova Sanja Rogoz-Šola i danas se zahvalila Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata koja je bez naknade izgradila nastambu za vjeverice, dok su učenici Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ Đakovo izradili deset hranilica koje su postavljene na više lokacija u perivoju. Također, postavljene su pokazne ploče koje govore o projektu i europskoj crvenoj vjeverici. Pročelnica je kazala kako u nastavku projekta u nastambu dolazi druga skupina vjeverica koja će povećati populaciju, jedan mužjak i očekuju se dvije ženkice koje su sada u oporavilištu za divlje životinje u Dumovcu, a kojim upravlja Zoološki vrt grada Zagreba.

Inače, đakovački projekt je drugi takav projekt na području Republike Hrvatske.

O projektu je govorio i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić rekavši kako vjeruje da će se vjevericama na otvorenom zasigurno najviše radovati najmlađi Đakovčani, jer su ih često obilazili i dok su bile u nastambi. Također je zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog projekta.

Vjeverice su danas dobile i imena. Nakon što su na Facebook stranicu Grada Đakova i dalje pristigli brojni prijedlozi, najviše glasova povjerenstva i pratitelja dobio je prijedlog koji je dala Ivančica Krha, da se zovu Tena i Dora. Slavonka imena, slavonskim vjevericama. Moglo se danas u perivoju čuti kako je jedna doista razigrana poput đakovačkog KUD-a Tena, dok drugoj baš pristaje ime Dora.

Projekt je danas pohvalio i ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije Igor Ružička koji je istaknuo da Grad Đakovo unazad nekoliko godina poduzima velike aktivnosti na revitalizaciji parkova.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo