S posebnim zadovoljstvom najavljujemo pokladnu manifestaciju „26. Đakovački bušari“ koja će se održati 8. i 9. veljače 2020. godine u organizaciji Grada Đakova i Turističke zajednice Grada Đakova.

Đakovački bušari su najveća pokladna manifestacija istočne Hrvatske koja svake godine oživljava pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost kroz ulice Grada Đakova. Gradonačelnik Marin Mandarić rekao je kako ova manifestacija donosi raskoš i rapsodiju maski i zabave u grad Đakovo. Đakovački bušari su mjesto gdje se susreće prošlost, sadašnjost i budućnost, a uključuje rituale, običaje, svetkovine i usmene tradicije. Sudionici manifestacije prenose povijest zajednice i klasnih razlika, kao i gospodarskih te ekonomskih prilika.

Manifestacija traje dva dana. Prvoga dana, od 9:00 do 17:00 sati, održava se Gastro fest „Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu“. Također se u dopodnevnim satima ocjenjuje i degustira kobasica. Centralni događaj je Pokladna povorka ulicama Grada s početkom u 15:00 sati. Drugoga dana održava se pokladno jahanje u prigradskom naselju grada Đakova, Širokom Polju.

Pokladna povorka najzabavniji je dio Đakovačkih bušara. Na nju dođu skupine iz cijele Hrvatske te iz susjednih zemalja, Mađarske i Slovenije. Sastavni dio pokladne povorke su i konjanici s pokladnim jahanjem i Buše. Buše su tradicionalne „strašne“ maske slične zvončarima u Primorju i Krampusima u Alpama kojih se ne morate plašiti. Njihov stoljetni zadatak je potjerati zimske zloduhe i prizvati proljeće. Buše se tijekom fašnika mogu vidjeti i u Baranji, a u Mađarskoj su proglašeni kao nematerijalna baština zaštićena UNESCO-m.

Za one najbolje organizira se prigodni program u kojem se održava i dodjela nagrada za najbolje maske u kategorijama: dječji vrtići, predškolska skupina, obrazovna skupina, skupina odraslih, najveselija skupina, najoriginalnija muška maska, najoriginalnija ženska maska, najbolja tradicijska maska (odrasli) , najbolja tradicijska maska (dječja) te najoriginalnija moderna maska.

Dobrodošli u Đakovo, srce Slavonije! Dobrodošli na 26. Đakovačke bušare!

Autor: Maja Sajko

Izvor fotografija : TZG Đakova / Autor fotografija: Mirna Marić