U Maloj vijećnici Grada Đakova predstavljen je program 27. Đakovačkih bušara. Uz nazočne predstavnike medija program su predstavljali gradonačelnik Marin Mandarić, dogradonačelnik Robert Francem i direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek.

Prvi je riječ uzeo gradonačelnik Mandarić te najavio kako ove godine zbog epidemioloških mjera nažalost neće biti ništa od tradicionalne povorke koja je uveseljavala građane i sudionike koji su dolazili iz cijele Hrvatske i iz inozemstva, nego će se program održavati preko online platformi.

Dogradonačelnik Robert Francem istaknuo je kako se ova manifestacija s ponosom organizira svake godine, jedna je od najvećih takvog karaktera u Hrvatskoj te će Grad Đakovo manifestaciju održati i ove godine pa barem online putem.

Zatim je najavio kratak, ali sadržajan program koji će se sastojati od nekoliko sastavnica:

  • 27. Đakovački bušari – online emisija koja će se prikazati 13. veljače u 18:00 sati – pokazat će povijesni pregled Đakovačkih bušara, a u njoj će sudjelovati građani, vrtići, KUD-ovi te će svi predstaviti svoje načine obilježavanja pokladnih manifestacija. Također bi se prikazalo običaje pokladnog jahanja, gastro dio pod nazivom “Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu”, a u sklopu te emisije bi se održao i ceremonijal predaje ključeva bušarima
  • Izložba fotografija Đakovački bušari koja će prikazati maske koje su se kroz godine pojavljivale u Đakovu – Ulica Ivana Pavla II. (korzo)

Nešto detaljnije o svim točkama programa rekla je Marija Burek, istaknuvši kako su Đakovački bušari najveći karneval u istočnoj Hrvatskoj i jedan od najvećih u čitavoj Hrvatskoj općenito s mnoštvom predstavnika iz zemlje i inozemstva. Naglasila je kako su osluškivali i bili u dogovoru i s ostalim karnevalima te su se onda odlučili za ovakve online sadržaje.

“U povijesnom dijelu programa pričat će one osobe koje su aktivno bile uključene u samo pokretanje Đakovačkih bušara. Dječji vrtići ponovno će nas uveseliti izradom maski i maskiranjem u sklopu svojih redovnih aktivnosti. Što se tiče KUD-ova s područja Đakovštine, oni će također prikazati svoje nagrađivane maske u prošlosti ili prikazati tradicijske običaje koji su izumrli ili su na tom putu, a koje znaju oživljavati i u samoj povorci.”, rekla je Marija Burek, najavivši i prikazivanje gastro dijela pod nazivom “Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu”, emisiju koja će prikazati pokladno jahanje te predaju ključeva grada bušarima.

O uređivanju poslovnih prostora i nagrađivanju najbolje maske rekla je sljedeće:

“Što se tiče uređivanja poslovnih prostora i nagrađivanja najbolje maske, ovim putem koristim priliku da pozovem poslovne subjekte i građane da se uključe u sam natječaj koji će biti objavljen na web stranici Turističke zajednice i formirat će se vanjska stručna komisija za ocjenjivanje istih. Na taj način vjerujem da ćemo svima unijeti dašak karnevala u njihove domove.”

Emisija će biti emitirana 13. veljače u 18:00 sati na Facebook stranici Turističke zajednice Grada Đakova, Facebook stranici Grada Đakova i na Facebook stranici Đakovačkih bušara.

Za kraj je gradonačelnik Marin Mandarić istaknuo nadu u to kako će ovaj program donekle nadomjestiti “prave” Đakovačke bušare te podsjetiti na slavonsku pokladnu tradiciju.

Igor Kretonić

Foto: TZ Grada Đakova/Mirna Marić