“Mi smo ono što uvijek radimo, odličnost nije jedan čin nego navika”, rekao je Aristotel, a upravo takvi, odlični, bili su đakovački gimnazijalci na finalu Nacionalne kviz lige koje je u subotu 4. ožujka u kući umjetnosti Arsen organizirala Kvizna udruga Šibenik. Ekipa pod nazivom „Inat Slavonski“ osvojila je treće mjesto, dok je ekipa „Nismo najbolji“ bila sedma.

Prije samog finala održano je 8 kola kvizova preko platforme Zoom, a na njima je sudjelovalo više od 170 ekipa iz cijele Hrvatske koje su bile podijeljene na divizije s po 30-ak ekipa. Đakovačke su se ekipe natjecale u diviziji Meštrović u kojoj su osvojile prva tri mjesta (dvije ekipe iz Gimnazije A. G. Matoše i jedna ekipa iz Ekonomske škole „Braće Radić“).

Cilj svega ovoga u Šibeniku bilo je širenje vidika i natjecanje u znanju. Kako je voditelj kviza Krešimir Škugor rekao, ondje se našao vjerojatno najveći trust mozgova.

U samom finalu sudjelovalo je 20 ekipa, a prema riječima Dubravka Aladića, profesora povijesti i voditelja đakovačkih gimnazijalaca, organizatori su pokazali jednu zavidnu razinu organiziranosti i posvećenosti ovom projektu.

Ekipa ”Inat Slavonski” u sastavu Marin Tot, Ante Šimić, Lovro Spajić, Karlo Drenjančević i Ivan Garvanović osvojila je treće mjesto na finalnom natjecanju, ispred njih bile su dvije ekipe iz Šibenika. Važno je naglasiti da bodovna razlika između ekipa je bila 1 bod ili manje, tako da su svi pokazali izvrsno znanje.

 „Imao jesam skrivenu misao da bi moji učenici mogli izvući visoku poziciju i eto iznenadili su me“, rekao je Dubravko Aladić.

Također, valja spomenuti ekipu “Nismo najbolji” u sastavu Jakov Humbal, Karlo Jančo, Ina Jurković, Mirta Čota i Ivan Bilać koja je ostvarila odlično sedmo mjesto.

Finalni kviz bio je sastavljen od 24 pitanja + 24 glazbenih pitanja, gdje se trebalo napisati ime izvođača pjesme koja bi svirala u pozadini. Prvih pet ekipa je razigravalo, a uspjeh đakovačkih učenika je time veći što su oni bili jedini iz kontinentalne Hrvatske, svi ostali su bili iz Šibenika, Zadra i Rijeke.

„Eto još jednom se pokazalo znanje, možemo reći da su naši učenici u ovom pogledu bili kao Roger Bannister koji je prvi istrčao milju ispod 4 minute, nakon njega tisuće njih je to napravilo, a prije njega nitko zato što su znali da je to netko učinio. Neizmjerno sam ponosan na njih i uvjeren sam da je ovo samo početak jednog povećanja popularnosti kvizova i dokaz da jedna mala ekipa iz Đakova može napraviti velike stvari.“, zaključio je Dubravko Aladić.

Ekipa iz Ekonomske škole pod vodstvom profesorice Mirele Fekete zauzela je dvadeseto mjesto.

Igor Kretonić
Foto: ustupljena fotografija