U velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima u subotu 3. prosinca 2022. održana je završna svečanost 14. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ na kojoj su, nakon što je prethodno proveden natječaj, dodijeljene nagrade, više je književnih radova javno izvedeno te je predstavljen zbornik najuspjelijih radova „Istini u pohode“.

Riječ je o jedinom nacionalnom književnom natječaju i susretu za književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami. Nakon natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2022., stručni ocjenjivački sud u kojem su bili prof. dr. sc. Vladimir Lončarević, prof. dr. sc. Sanja Nikčević i Anđelko Katanec sve je radove, bez znanja o identitetu autora, pročitao i odlučio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku.

Na natječaj se javilo 135 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Italije s ukupno 205 književnih radova (113 pjesama, 46 kratkih priča, 10 putopisa, 21 esej i 15 monodrama). Od pristiglih radova, 35 je radova (16 pjesama, 7 kratkih priča, 5 putopisa, 4 eseja i 3 monodrame) objavljeno u književnom zborniku „Istini u pohode“, a 15 je radova nagrađeno. I ove godine u žanru eseja nagrađen je đakovački književnik Mirko Ćurić  trećom nagradom za esej „Carstvo istine“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska karmelska provincija, a nagrade je dodijelio provincijal dr. sc. o. Dario Tokić.

Izvor|Foto: Đakovački kulturni krug