Đakovački košarkaši ostvarili su osnovni cilj, nakon tri uzastopna poraza prekinuli su crni niz te su upisali treću pobjedu. Na domaćem terenu slavili su protiv splitske ekipe AKK Universitas rezultatom 92:67.

 

PRVA HRVATSKA KOŠARKAŠKA LIGA, 6. KOLO

KK Đakovo – AKK Universitas         

92:67

(28:11; 21:21; 20:16; 23:19)

Đakovo – Nastavno sportska dvorana Đakovo.  Gledatelja: 400. Sudac: Boris Hartman (Osijek), Dino Barišić (Osijek) i Pavle Kukić (Požega).

ĐAKOVO: Vladović 21, Kelava, Miličević, Češkić 11, Hajduković 2, Car, Čupić, Matej Karlović 15, Mikulić 4, Vukadin, Marko Karlović 15, Hrkač 24. Trener: Davor Lončarić.

UVIVERSITAS: Barac, Bartulović, Štambuk 12, Putnik, Fulgosi, Perkušić 14, Jukić, Perasović 29, Šarić 6, Rajčić 6. Trener: Milan Karakaš.

 

Đakovačka publika uživala je u još jednoj odličnoj predstavi svojih ljubimaca. Doduše, Đakovčani su pred sobom imali slabašne Splićane koji su već u prvih deset minuta potpisali kapitulaciju. Naime, nakon prve četvrtine na semaforu je stajalo 28:11. U tim trenucima najraspoloženiji domaći igrači bili su Antun Hrkač s deset i Matej Karlović s devet poena. Mladi Splićani umnogome su pomogli Đakovčanima jer su napravili mnoštvo tehničkih pogrješaka, osim toga nisu uspjeli spriječiti niti vanjski šut niti kontru.

U drugoj četvrtini sve je išlo na đakovački mlin tako da je u 12. minuti bilo plus 25 (36:11). do 15. minute kada Splićani zonskim presingom uspijevaju napraviti seriju od 13:0 i doći do prihvatljivoga zaostatka 38:26.U tim trenucima kod Splićana su se razigrali Mario Rajčić s dvije ubačene trice i tri ukradene lopte te Lovre Štambuk s tricom i asistencijom. Mladi Splićani drugi su četvrtinu odigrali u egalu (21:21), ali su Đakovčani ipak na veliki odmor otišli s prednošću od 17 poena (49:32).

U nastavku utakmice, kada je trener Davor Lončarić rotirao igrače s klupe, Splićani su uspostavili kakvu-takvu rezultatsku ravnotežu, ali Đakovčani su igrali za svoju publiku koja je vidjela mnoštvo otvorenih šuteva, lijepih i duhovitih akcija koje dižu publiku na noge. Na kraju, visoka i zaslužena pobjeda đakovačkih košarkaša.

U đakovačkim redovima najbolji Antun Hrkač s 24 poena (trica 7/11 – 62%, dvica 2/3 – 67% i slobodna bacanja 5/5). Odmah do njega je Kristijan Vladović s 21 poenom (trica 3/6 – 50%, dvica 6/10 – 60%, 5 skokova i tri asistencije). Braća Matej i Marko Karlović po 15 poena.

U splitskim redovima najbolji Ivan Perasović s 29 poena uz veliku potrošnju lopti (igrao svih 40 minuta; trica 1/7; dvica 13/22, 6 tehničkih pogrješaka). Ante Perkušić ubacio je 14, Lovre Štambuk 12 poena.

 

 Sve riješeno u prvih deset minuta

 

Milan Karakaš, trener Universitasa: “Nažalost, ponovila nam se prva četvrtina kao i protiv Dubrave. Sve što sam tražio od mojih momaka, a to je da uđu hrabrije u utakmicu, nisu ostvarili tako da je prva četvrtina usmjerila utakmicu na đakovačku stranu. Žao mi je što moji igrači nisu pružili snažniji otpor jer to bi bio još već izazov i za domaću momčad. Iz ovoga moramo izvući pouke, zatvoriti se u dvoranu i naporno raditi kako bismo ostvarili pobjede za opstanak u ligi. Zadali smo si dva cilja: zaustaviti brzu đakovačku tranziciju i šut za tri poena, ali naša koncentracija nije bila na toj razini tako da su domaćini već u ranoj fazi utakmice riješili pitanje pobjednika. Osim toga, izgubili smo jako puno lopti, posebice na prvoj liniji gdje više nemate obrambene tranzicije već dobivate lagane koševe. Mladi smo, imamo puno prostora za napredak.  Naravno, nas prati još jedan hendikep, a to je da nismo bili kompletni jer nam nedostaju četiri igrača iz prve petorke, ali u tome ne želim tražiti izgovor. Danas jedino pozitivno je igra mladoga kadeta Lovre Štambuka koji ne trenira s nama, ali je odlično iskoristio svoju priliku. Na kraju čestitam Đakovčanima na zasluženoj pobjedi.”

 

Trener Đakovčana Davor Lončarić: “Nama je danas najvažnije bilo prekinuti niz od tri uzastopna poraza i to smo uspješno ostvarili. Agresivnom igrom i brzom tranzicijom napravili smo prednost u prvoj četvrtini i već tada smo prelomili utakmicu. Ponovo smo bili odlični u vanjskom šutu gdje mladi Splićani nisu mogli parirati. Doduše, u drugoj smo četvrtini upali u probleme uslijed njihova zonskoga presinga, ali pokazalo se da to nije dovoljno za iznenađenje. Našu igru postavili smo tako da zadovoljimo i naše navijače koji se pokazuju kao naš šesti igrač. U ime svih nas u klub zahvaljujemo im na podršci koju nam daju.”

Izvor: Miro Šola

Foto: Košarkaški klub Đakovo