Prepuna dvorana đakovačkog DVD-a imala je sinoć priliku svjedočiti šestom Festivalu piva đakovačkih pivara, događaju čiju je cilj približiti sugrađanima pivarsku proizvodnju u gradu i omogućiti im da probaju raznolika craft piva. Broj posjetitelja ovog događaja dokaz je kako su Đakovčani pravi ljubitelji piva domaće radinosti, a do ulaznica, koje su se tiskale u ograničenim količinama, svi su pokušavali doći.

Atmosfera na događaju cijele je večeri bila fantastična, a što se tiče piva, mogla su se kušati na 15 točionika. Osim piva đakovačkih pivara, mogla su se kušati i piva gostiju iz Kotoribe, Varaždina, Virja, Zagreb… Među pivima našlo se za svakoga ponešto pa su tako posjetitelji mogli kušati IPU, amber, porter, stout, lager i ostale stilove craft piva. Među ponuđenim pivima, sudačka komisija, koju je činilo 13 sudaca, imala je nimalo lak zadatak pronaći festivalskog pobjednika.

Svaki posjetitelj na ulazu je dobio svoju čašu te se mogao zaputiti u avanturu kušanja svih ovih piva u neograničenim količinama.

Osim uživanja u raznolikim pivima, te u hrani iz restorana Verona, koji se nalazi ispod dvorane, posjetitelji su se mogli okušati u brzom ispijanju piva u ženskoj i muškoj konkurenciji. Od početka događaja svi zainteresirani mogli su se prijaviti, a na kraju smo dobili 6 dama i 10 muškaraca, koji su se uz gromoglasnu pobjedu do zadnjeg gutljaja borili za titulu najbrže kriglice i najbrže krigle. Njihov zadatak bio je čekati znak te nakon toga najbrže ispiti kriglicu, odnosno kriglu pšeničnog piva. Najbolje se u ovom zadatku među djevojkama snašla Nikolina koja je kući otišla s titulom najbrže kriglice, dok je titulu najbrže krigle odnio gospodin koji se predstavio kao Boras.

Nakon uzbuđenja koje je donijelo natjecanje svi su se vratili najvažnijem zadatku večeri, a to je ispijanje piva, kojega nikako nije nedostajalo.

Kako je večer odmicala ostala je još samo jedna stvar, proglasiti najbolje na ovogodišnjem izdanju Festivala đakovačkih pivara. Svi su s nestrpljenjem čekali da se voditelj programa, Mislav Živković, ponovno popne na pozornicu i proglasi one najbolje, a to se i dogodilo negdje sitno iza 23:00 sata.

Pet je piva ušlo u konkurenciju najboljih pa krenimo redom.

Na petom mjestu našlo se pivo domaće, đakovačke, proizvodnje, odnosno weissbier koji su skuhali Ivan Nikačević i Zdravko Mijatović, a četvrto mjesto pripalo je varaždinskom pivaru Tomislavu Urojiću s još jednim weissbierom.

Nakon proglašenja petog i četvrtog mjesta, došlo je vrijeme za podjelu medalja.

Da ne bismo slučajno mislili kako su samo muškarci ti koji znaju skuhati dobro pivo pobrinula se Irena Matotek iz Kotoribe, koja je za svoj sweet stout, dobila brončanu medalju. Srebro, kao i prije toga četvrto mjesto, odlazi u Varaždin, a osvojio ga je Željko Fegeš sa svojom neipom.

Tada je uzbuđenje naraslo do vrhunca, jer ostalo je još samo proglasiti pobjednika festivala, a čitavom dvoranom zavladalo je oduševljenje kada je obznanjeno kako je pobjedničko pivo american amber, kojega je skuhao, jedan od domaćina festivala, Ivan Erceg.

Nagrađeni su dobili prigodne nagrade, a posjetitelji su nastavili s konzumacijom piva i uživanjem u hitovima DJ-a do dugo u noć.

Još su jednom đakovački pivari pokazali kako znaju organizirati vrhunski događaj, a nama ostaje iščekivati sljedeći festival.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo