Od 25. do 27. listopada u čitavoj Hrvatskoj održavaju se Dani kolektivne sadnje drveća pod motom “Zasadi drvo ne budi panj”. Cilj ove građanske inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.

Ovoj plemenitoj inicijativi priključili su se Vrtni centar Tony i Đakovo info doniravši dva crvena javora, dva likvidambara i jednu zimzelenu magnoliju. Uz koordinaciju Grada Đakova posadili su jučer stabla u ulici Mihovila Pavlinovića.

“Podržali smo ovu inicijativu da bismo probudili svijest građana o važnosti biljnog svijeta i problematici klimatskih promjena. U svojim nasadnim plastenicima uzgajamo više od 600 vrsta stabala, tako da sveukupni broj mladih stabala iznosi više od 20 000 komada. U našem prodajnom mjestu (ulica Nikole Tesle 117, Đakovo) kupci prilikom kupnje biljke svakako mogu zatražiti besplatne savjete kod naših prodavača za sadnju i održavanje biljaka. Iskreno se nadamo da će građani prepoznati važnost biljnog svijeta za naš planet”, rekao je jučer direktor vrtnog centra Tony, Kristijan Karlić.

“Priključili smo se inicijativi “Zasadi drvo ne budi panj” kako bismo dali doprinos u borbi protiv globalnog zatopljenja i kako bi potaknuli građane na isto. Sadnja stabala osim što ima veliki broj pozitivnih čimbenika, uči nas i nesebičnosti prilikom sadnje i brige o stablima koja ostavljamo u naslijeđe onima koji dolaze iza nas. U projektu Đakovo info aktivno surađujemo s više od 100 poduzetnika iz Đakovštine, te smo uvjereni kako će poduzetnici i njihove tvrtke aktivno sudjelovati u inicijativi iduće godine u listopadu”, poručio je to danas osnivač i voditelj projekta Đakovo info, Adam Kajba.

Brojne škole, ustanove, vrtići, tvrtke, djelatnici Gradske uprave te ostali pojedinci dali su svoj doprinos inicijativi pa je tako Đakovo bogatije za 300 novih stabala.

Igor Kretonić