U jučerašnjem ublažavanju mjera nije bilo ničega što bi se ticalo ugostiteljstva te su ugostitelji diljem zemlje izrazili svoje nezadovoljstvo i odaslali upozorenje Stožeru i Vladi. Nezadovoljni ovakvim razvojem situacije su i đakovački ugostitelji u đakovačkom Cehu ugostitelja ispred Udruženja obrtnika Đakovo te u Udruzi ugostitelja Đakovo.

Ceh ugostitelja: Želimo raditi svoj posao!

Nezadovoljstvo novom Odlukom Stožera i Vlade o popuštanju mjera, kojom nisu obuhvaćeni ugostiteljski objekti, izrazili su u Cehu ugostitelja ispred Udruženja Obrtnika Đakovo.

Zlatko Ališić, predsjednik Ceha ugostitelja istaknuo je kako su ugostitelji u teškoj situaciji te  ne traže potpore, nego svoje pravo na rad.

Istaknuo je kako su već mjesecima zatvoreni, plaćaju i dalje troškove, najamnine, dio doprinosa, a potpore za očuvanje radnih mjesta ne sjedaju im na vrijeme. Neki ih još nisu dobili ni za studeni, neki za prosinac, a jedan manji dio ugostitelja uopće nema uvjete za potpore.

Otvaranje terasa i uvođenje kava za van smatraju besmislenim i ne prihvaćaju kao opciju te ističu svoju nemoć za učiniti bilo što, jer novac za platiti kazne nemaju.

Prilikom prvog zatvaranja, tek pred Božić, stigla im je i pomoć Grada Đakova, a u vezi nove pomoći iz Grada se još nisu oglasili.

„Čekamo i nadamo se da će Stožer što prije donijeti odluku kojom će nam biti omogućen nesmetan rad.“, poručio je na kraju Zlatko Ališić, predsjednik Ceha ugostitelja kojem pripada stotinjak ugostiteljskih obrta.

Udruga ugostitelja Đakovo: Ugostitelji su u neravnopravnom položaju

Nezadovoljstvo su iskazali i u Udruzi ugostitelja Đakovo, te nam je njezin predsjednik, Antonio Marić, poslao priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

„Udruga ugostitelja Đakovo izražava nezadovoljstvo najavljenim produženjem epidemioloških mjera koje se odnose na daljnje zatvaranje ugostiteljskih objekata.

Ovim mjerama ugostitelji se stavljaju u neravnopravan položaj prema djelatnostima kojima je dozvoljena prodaja kava, pića i ostalih napitaka (benzinske postaje), a samima to i nije osnovna djelatnost. Time se unosi i dodatni razdor među ugostitelje mjerom koja restoranima dopušta prodaju napitaka, a caffe barovima ne. Također, nisu potpuno jasni kriteriji u kojim rokovima i kome se isplaćuju potpore za radnike budući da pojedincima još uvijek nije isplaćena potpora za studeni 2020. godine. Sve ovo predstavlja zadnji čavao u lijes ugostiteljske i turističke djelatnosti koja je u Đakovu, ali i u Hrvatskoj, bila jedna od generatora zapošljavanja i razvoja.

Ovakav odnos prema djelatnosti (turizam i ugostiteljstvo) koja je u prijašnjim godinama predstavljala perjanicu razvoja RH i čiji je udio u BDP-u iznosio oko 20%, doveo je do prijedloga da se, po uzoru na neke europske države, organizira građanski neposluh u obliku otvaranja ugostiteljskih objekata 1. veljače unatoč zabrani.

Ovim putem Udruga ugostitelja Đakovo poziva svoje članove, ali i ostale ugostitelje na području grada, da samoinicijativno i bez ikakvog prethodnog dogovora, koji bi imao uporište u zakonu, ne otvaraju svoje objekte jer se izlažu veoma visokim kaznama pa čak i mogućnošću kaznenog progona. Unatoč nepravdi i nelogičnim odlukama Stožera i ostalih nadležnih tijela, podržavamo samo one akcije i korake usmjerene protiv ovih mjera koje uporište imaju u zakonu i pozitivnim propisima RH.

Udruga ugostitelja Đakova“

Nezavidna je situacija u kojoj se nalaze ugostitelji. Ne mogu raditi, a pitanje je kada će uopće moći. Troškovi su veliki, potpore za očuvanje radnih mjesta ne sjedaju na vrijeme, a upitno je koliko one uopće mogu ugostitelje održavati na životu. Rješenje situacije s ugostiteljima mora se pronaći što prije, jer posljedice bi mogle biti katastrofalne.

Igor Kretonić