Na osmoj sjednici Gradskog vijeća Grada Đakova, održanoj 20. rujna 2022. godine, gradske tvrtke podnijele su izvješća o radu i financijskom poslovanju za 2021. godinu. Među njima smo čuli i izvješće o poslovanju tvrtke Đakovački vodovod d.o.o. koje je podnio direktor Ivan Kočiš, a koje je kasnije usvojeno od strane Gradskog vijeća.

Đakovački vodovod radi na čak 4 projekta aglomeracije

Na samom početku izlaganja direktor Ivan Kočiš istaknuo je pozitivno poslovanje u 2021. godini dodavši kako u odnosu na prethodnu godinu nije došlo do promjene broja zaposlenika tvrtke te ona i dalje broji 65 ljudi, a zatim je nastavio o strategiji i aktualnim projektima nazvavši ih temeljem pozitivnog poslovanja tvrtke.

Završeni su radovi na projektu Aglomeracije Đakovo, odnosno ostalo je još otkloniti neke nedostatke, a potpisan je i Ugovor za novi projekt – pročistač otpadnih voda, na kojemu će radove izvoditi austrijska tvrtka GIS Aqua, koja trenutno izrađuje projektnu dokumentaciju.

Osim završene Aglomeracije Đakovo, traju radovi na još jednom sličnom projektu – Aglomeracija Semeljci. Kako tvrdi direktor Kočiš, ondje su radovi već u poodmakloj fazi te je napravljeno 60-70 % posla. U okviru Aglomeracije Semeljci također će se graditi pročistač otpadnih voda, a izvođenje radova pripalo je slovenskoj tvrtki Riko. Kao i kod đakovačkog pročistača u tijeku je izrada projektne dokumentacije.

Vrijednost navedenih projekata iznosi oko 500 milijuna kuna.

Projekt sličan navedenima je i Aglomeracija Punitovci koji se provodi na području Općine Punitovci, Općine Gorjani i Grada Đakova (Široko Polje), a za koji je u tijeku izrada studije i varijantnih rješenja.

Nastavak projekta Aglomeracija Đakovo je Aglomeracija Đakovo 2. Za ovaj projekt, koji obuhvaća dijelove Grada Đakova koje nije zahvatio prvi projekt, Općinu Strizivojna i Općinu Viškovci te možda Općinu Vrpolje, također je u tijeku izrada studijske i projektne dokumentacije.

Dovršen je također projekt smanjenja gubitaka te projekti u općinama Trnava i Levanjska Varoš, a također su dovršeni ili planirani još neki manji projekti koje je direktor Kočiš spomenuo u svome izvješću.

Traje proces pripajanja našičkog i đurđenovačkog vodovoda

Nadalje u svome izvješću direktor Kočiš spomenuo je kako je u tijeku  proces pripajanja gdje će se tvrtki Đakovački vodovod pripojiti Našički vodovod i Vodovod Đurđenovac.

Proces je u jednom trenutku došao do zida zbog podignute ustavne tužbe na Uredbu o uslužnim područjima koju je Vlada RH donijela krajem prošle godine, ali je dogovorom svih strana koje sudjeluju u njemu dogovoreno je da proces ide dalje.

Ukupni prihodi Đakovačkog vodovoda d.o.o. u 2021. godini bili su nešto veći od 18 milijuna kuna te je nakon oduzetih rashoda i oporezivanja poslovanje ostalo pozitivno.

Osim izvješća Đakovačkog vodovoda d.o.o. prihvaćena su i izvješća Univerzala d.o.o, Cita Đakovo d.o.o., te Poduzetničkog centra Đakovo d.o.o.

Igor Kretonić
Foto: Đakovo TV/YouTube screenshot