Zahvaljujući đakovačkim entuzijastima već smo nekoliko puta pisali o kubbu, igri na travnjaku u kojoj je cilj srušiti drvene blokove bacanjem drvenih palica na njih. Kubb se može opisati kao kombinacija kuglanja i potkova. Igra se odvija na malom pravokutnom igralištu, poznatom kao “pitch”. Na oba kraja terena postavljaju se “kubbovi”, a na sredini igrališta “kralj”, veći drveni blok.

Tri je puta kubb turnir već održan u Đakovu, a koliko đakovačka ekipa mislio ozbiljno svjedoči podatak da su upravo oni prošlog tjedna predstavljali Hrvatsku na Europskom prvenstvu u kubbu koje se održalo u Češkoj.

Europsko prvenstvo održalo se po peti puta, a na njemu je sudjelovalo više od 300 natjecatelja iz 14 zemalja koji su se natjecali u 4 discipline.

Hrvatsku je predstavljalo 9 igrača iz Đakova, koji su ondje stekli nezaboravno iskustvo i kako kažu na njihovoj Facebook stranici – dobili upali mišića od cjelodnevnog igranja kubba!

Đakovački kubb entuzijasti djeluju kao Kubb Croatia, možemo ih prepoznati po njihovom logu koje kombinira šahovnicu i „kralja“, prepoznatljiv simbol ove igre.

Igor Kretonić
Foto: Kubb Croatia