Vrlo emotivno bilo je danas u Kući Reichsmann gdje je održana promocija romana “Gdje je nestao Kir”, splitskog autora Elvisa Bošnjaka. Promocija, organizirana od strane udruge ARLA, nije slučajno organizirana na današnji datum, budući da se danas navršilo točno 30 godina od pogibije Josipa Reihla-Kira.

Predstavljanje romana vodila je Marta Džaja, a njezini sugovornici bili su autor romana Elvis Bošnjak i urednik Kruno Lokotar.

Među okupljenim mnoštvom bili su supruga i kćer pokojnog Josip Reihla-Kira, odnosno Tvrtka, kako su ga zvali svi njegovi bližnji.

Prilikom predstavljanja romana autor je rekao kako se s likom i djelom Josipa Reihla-Kira susreo prije dvije godine te ga je on strašno zaintrigirao. Poslao je jednu pjesmu Kirovoj supruzi Jadranki, a onda shvatio da mora napraviti nešto više i tako je došla ideja za roman.

Roman je fikcija, s povijesnim elementima, a  sastoji se od dvije pripovjedne linije koje naizmjence prate žrtvu i ubojicu. Pripovijedanje o žrtvi, Josipu Kiru, ide prema trenutku ubojstva, opisuje njegove zadnje dane i sate, dok ubojicu Marka Šutala pratimo od čina ubojstva, kroz faze bijega.

Okupljeni su imali prilike poslušati jedan ulomak iz romana, ali i vrlo emotivnu “Poemu o Josipu Reihlu-Kiru” koju je pročitao Elvis Bošnjak.

Nakon samog predstavljanja za riječ se javilo nekoliko poznanika junaka ovoga romana, koji su se kroz nekoliko crtica prisjetili njega i tragičnog događaja koji se odvio prije 30 godina.

Podsjećamo, Josip Reihl-Kir rođen je 25. srpnja 1955. godine. Na dužnost načelnika policije u Osijeku postavljen je nakon prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj 1990. godine. Bio je miroljubiv čovjek te je požrtvovno nastojao spriječiti prijetnju rata u istočnoj Slavoniji.

Na sjednici Skupštine Osijeka u lipnju 1991. godine, javno je za govornicom obećao: “Dok sam ja načelnik Policijske uprave osječko-baranjske rata između Srba i Hrvata na ovom području neće biti”, a na kraju se ispostavilo da će mu ta rečenica doći glave.

Josip Reihl-Kir ubijen je 1. srpnja 1991. godine, oko 13:30 sati, na prilazima prigradskome osječkom naselju Tenji na blokadnom punktu, zajedno s potpredsjednikom osječkoga Gradskog vijeća Goranom Zobundžijom i gradskim vijećnikom Milanom Kneževićem te pokopan na gradskom groblju u Đakovu.

Josipa Reihla-Kira mirotvorca, važno se sjećati i poštovati jer je bio izniman stručnjak i odgovoran policajac te je svoj život položio na oltar domovine s ciljem sprječavanja nadolazeće prijetnje rata u Slavoniji. Možemo biti ponosni što je Đakovo dalo jednog ovakvog junaka.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo