Svjetski tamburica fest je manifestacija sa jedinstvenom koncepcijom i kulturnom misijom afirmiranja tamburaške glazbe i tamburice kao instrumenta. Festival ima natjecateljski karakter gdje stručno povjerenstvo dodjeljuje nagrade za najbolji tamburaški orkestar festivala, najboljeg primaša, najboljeg basprimaša, najboljeg basista, najljepšu novu pjesmu i td.

16. Svjetski tamburica fest 2023. u Novom Sadu započeo je 14. rujna, a 16. rujna na Trgu slobode u Novom Sadu održan je završni dio natjecateljskog dijela programa gdje je nagradu za najbolji tamburaški orkestar odnio tamburaški sastav „Quercus“ iz Đakova koji čine: Josip Živčić, Luka Mihaljević, Saša Brataljenović, Josip Mikić, Dušan Čugalj, Jurica Brataljenović i Vinko Vukadin.

Svjetska asocijacija festivala, umjetnika i izvođača (VAFA) proglasila je tamburaški festival „Tamburica fest“ najboljim festivalom etno glazbe u Europi.

Osim nagrade za najbolji tamburaški orkestar članovi đakovačkog „Quercusa“ osvojili su i nagradu za najboljeg basista (Dušan Čugalj) i najboljeg primaša (Josip Živčić).

Pobjednicima festivala nagrade je dodijelio dr. Jovan Pejčić, osnivač i direktor Tamburica festa.

Izvor|Foto: Turistička zajednica Grada Đakova