Međunarodni stručni žiri natječaja International Medis Awards for Medical Research 2021 završio je ocjenjivanje 181 znanstvenoistraživačkog rada koji su odgovarali svim zahtijevanim kriterijima. Među devetero nagrađenih istraživača našlo se i dvoje iz Hrvatske uključujući i Đakovčanina Mateja Šapinu!

Natječaj već osmu godinu nagrađuje izvrsna istraživačka postignuća liječnika i farmaceuta iz država srednje i jugoistočne Europe. Svečana dodjela nagrada održala se 25. studenoga 2021. u 17.00 sati u Ljubljani.

Iz Hrvatske su medicinskim oskarom nagrađeni:

  • Matej Šapina – (KBC Osijek – pedijatrija) prvi je autor originalnoga znanstvenog članka s naslovom Geospatial clustering of childhood IgA vasculitis and IgA vasculitis-associated nephritis. Objavljen je u znanstvenom časopisu Annals of the rheumatic diseases.
  • Gordana Drpa (KBC Zagreb – pulmologija i alergologija) prva je autorica originalnoga znanstvenog članka s naslovom Neutrophil-to-lymphocyte ratio can predict outcome in extensive-stage small cell lung cancer. Objavljen je u znanstvenom časopisu Radiology and Oncology.

Za nagrade International Medis Awards for Medical Research 2021 mogli su se prijaviti liječnici i farmaceuti koji su svoje znanstvenoistraživačke radove objavili u uglednim znanstvenim publikacijama s faktorom utjecaja višim od 1,500. Na natječaj se ove godine prijavilo 229 istraživača iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Svim visokim kriterijima za mjesto nominiranih za nagradu International Medis Awards odgovarala je 181 prijava.

Informacije o International Medis Awards for Medical Research

International Medis Awards for Medical Researchnagrađuje vrhunska istraživačka postignuća u devet država srednje i jugoistočne Europe za devet medicinskih područja. Nagrade su priznanje prodornim liječnicima i farmaceutima koji se, uz svoj redoviti rad, bave i istraživanjima. Bez njih nema inovacija u medicini i farmaciji, a ni učinkovitoga svladavanja bolesti.

Prijavljene znanstvenoistraživačke radove ocjenjuje neovisni međunarodni stručni žiri koji nominira finaliste i zatim pobjednike za pojedino područje. U mandatnom razdoblju 2021.–2024. žiri vodi prof. dr. sc. Borut Štrukelj, mr. pharm., s Katedre za farmaceutsku biologiju Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani.

Pobjednici na proslavi dobivaju unikatni kip Budućnost (The Future), umjetničko djelo uvaženoga kipara Jakova Brdara. Finalisti i pobjednici dobivaju i financijsku nagradu.

Natječaj je 2014. godine osnovalo slovensko farmaceutsko poduzeće Medis, koje je i danas glavni pokrovitelj natječaja

Izvor: Medis Health
Foto: ustupljena fotografija