Na početku čitave situacije vezane uz koronavirus Nacionalni stožer civilne zaštite bio je vrlo popularan i zaradio je potporu mnogih u Hrvatskoj. Kako je vrijeme odmicalo, njihove odluke mnogima postaju upitne pa čak i nesmotrene, a njihov legitimitet počeo se dovoditi u pitanje.

Najveća „borba“ protiv Stožera i odluka koje on donosi vodi se na Internetu, a veliku ulogu u tome ima Đakovčanin, Tomislav Pilkić, osnivač Facebook inicijative  „Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite“, koja trenutno broji gotovo 150 tisuća članova.

Osim što inicijativa traži ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite, oni također planiraju kolektivnu tužbu protiv Republike Hrvatske.

Gostujući u emisiji RTL Direkt, osnivač inicijative, Tomislav Pilkić, rekao je kako inicijativa nije nastala da bi se napadao sam virus, nego Stožer koji je donosio odluke koje nisu u skladu sa zakonima, ali ni sa zdravim razumom. Dodao je još kako bi se kod svake odluke Stožera moglo naći nešto što nije u skladu sa zakonima. Najviše im zamjeraju uvedenu karantenu i posljedice koje će izaći na vidjelo u budućnosti.

Za sam virus rekao je kako on, te skupina okupljena oko njega, smatraju da virus postoji i ne žele ga negirati, ali žele negirati njegove učinke.

Što se tiče tužbe protiv Republike Hrvatske, ona je u začetku, dogovoreni su razgovori s odvjetnikom, a za tužbu se prijavilo gotovo 1500 ljudi, iako neće svi imati osnovu za tužbu.

Tužba će se bazirati na nezakonitosti odluka Stožera, ali ići će se i s privatnim primjerima gdje su pojedinci zbog odluka Stožera oštećeni i izgubili su velike količine novca.

Odšteta koja će se tražiti od Republike Hrvatske neće biti prevelika, nego više simbolična.

Dodao je još kako on nije financijski oštećen, ali brojne odluke Stožera otežale su mu život, posebno u vrijeme trajanja karantene.

Igor Kretonić

Foto: Jutarnji