Godišnja “Nagrada Ivan Filipović” najviše je priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju, a nosi ime osnivača Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora i Saveza hrvatskih učiteljskih društava Ivana Filipovića. Riječ je, dakle, o nagradi koja se dodjeljuje prosvjetnim djelatnicima za zapažene rezultate u teorijskom ili praktičnom radu u odgoju i obrazovanju te onima koji u svojoj sredini uživaju ugled uzornoga prosvjetnog djelatnika i stručnjaka, čestitoga i vrijednoga čovjeka i građanina.

Među ovogodišnjim dobitnicima nagrade u području srednjeg školstva je i Đakovčanka Nataša Šantić, vjeroučiteljica iz Ekonomske škole „Braća Radić“. Drugo je ovo veliko priznanje za ovu vjeroučiteljicu, budući da je krajem prošle godine dobila nagradu za najboljeg radnika u vrijednosti od 100 tisuća kuna.

“Ova nagrada kruna je na moj rad u odgojno-obrazovnom sustavu”

Javili smo se i samoj dobitnici da nam iznese svoje dojmove nakon što je dobila ovo zaista veliko priznanje:

“Za “Nagradu Ivan Filipović” čula sam prošle godine, jer je jedan kolega dobio nagradu. Budući da sam u studenome 2022., bila proglašena Najradnicom Hrvatske u projektu Mali svjetionik, te sam dobila različita priznanja i nagrade za svoj rad, u razgovoru s kolegicama i pomalo u šali rekle su da me prijavljuju za sljedeću nagradu. Sada se ispostavilo da to nije bila šala. Prepoznale su i svakodnevno vidjele koliko i kako radim te su krenule u proces prijave za ovu nagradu. Tražile su od mene neke podatke koji su im bili potrebni kako bi uopće mogle poslati prijavu na javni poziv koji je pravilnikom jasno definirao uvjete koje kandidat mora ispunjavati. Dostavila sam im traženo, jer to je zaista veliki popis aktivnosti u kojima sudjelujem. Pokrenule su proceduru te je i Nastavničke vijeće jednoglasno donijelo odluku tj. preporuku tijela ustanove o pokretanju postupka za dodjelu nagrade “Ivan Filipović“ za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti za 2022. godinu (kategorija: godišnja nagrada, odgojno- obrazovno područje: srednje školstvo – društveno humanistički). Predlagateljice Marina Jakobović, Marija Milanović i Bernardica Šušak zamolbu temelje na ispunjavanju kriterija za dodjelu nagrade koje propisuje Pravilnik, a nagradu svake godine dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja istaknutim odgojno- obrazovnim djelatnicima.

Iznimna mi je čast biti dobitnicom ove nagrade, jer na neki način stavlja krunu na moj rad u odgojno-obrazovnom sustavu. Prošle jeseni napredovala sam i u zvanje izvrsne savjetnice, što je najviši stupanj napredovanja odgojno-obrazovnih djelatnika. Sve što radim, radim srcem i potpuno se dajem. Ne gledam na radno vrijeme. A ono kod mene zaista traje gotovo 18 sati. Volim svoje zvanje, s radošću radim s tim mladim ljudima kako bi postali odgovorni članovi društva. Rad s mladima me ispunjava, a kao turistički vodič stignem promovirati ljepote naše Đakovštine, Slavonije i Hrvatske. I da se ponovno rodim, opet bih bila vjeroučiteljica i profesorica. Iako nisam rodom Đakovčanka, drago mi je da je preko mene Đakovo ponovno na popisu gradova iz kojega dolaze najbolji!”

Igor Kretonić
Foto: Mali svjetionik