Nakon jučerašnjih lokalnih izbora priopćenjem se javio SDP-ov kandidat za gradonačelnika Đakova Danko Kočiš. On je sa osvojenih 10,56% glasova zauzeo treće mjesto. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Na kraju ovog dugog i neizvjesnog dana, želim zahvaliti svim glasačima koji su izašli na izbore i dali nam podršku te poručujem kako ću se u sljedeće četiri godine kao član gradskog vijeća boriti da dobivam odgovore, a ne izgovore, a s mojom ekipom borit ću se da do sljedećih izbora naši ostali sugrađani progledaju.

Dan je završen nažalost s lošim vijestima za grad Đakovo. Lošim, ali ne i toliko neočekivanim, poznavajući povijest i tradiciju. Izuzetno mi je žao spoznati da većina građana koji izađu na izbore podržavaju zlatne wc-e, plaćanje privatnih računa karticom tvrtke, izgradnju ceste do donatorova imanja i ‘donacije’ nepoznatim Britancima novcem iz gradske blagajne koji nikad neće biti vraćen.

Pokazalo se da većina od onih koji izađu na izbore (ako ne računamo odanu vojsku glasača koja ima nekakve koristi), razmišlja na način “jest da je krao, ali je barem i nama dao, sigurno bih i ja tako na njegovom mjestu”, što je zabrinjavajuće i problematično. S jedne strane tu su konstantni prigovori po društvenim mrežama i komentarima na portalima, pa i meni u inbox, na uhljebizam, klijentelizam i kriminal, izlazi se na balkone i udara kuhačama u lonce, a kad treba izaći na izbore i promijeniti to, izabiremo upravo taj kriminal.

Najviše je problematično to što svega jedna četvrtina građana izađe na birališta i iskoristi svoje ustavno pravo da glasuje, dok ostali ostaju kod kuće jer ih politika ne zanima, misle da ne mogu ništa promijeniti te da njihov glas ništa ne znači. A upravo taj veliki dio građana, frustiran i razočaran politikom, koji je odustao od svega i prepustio se slučaju, koji se boji dići glas za pravdu i očekuje da će nepravdu ipak netko drugi ispravljati, to su oni koji bi mogli nešto promijeniti.

Stoga je očito da sve ovo nije prava slika mog Đakova. Ali je jedina koju u ovom trenutku imamo i neumorno ćemo se boriti da je promijenimo. Već sutra započinjemo kampanju za lokalne izbore 2025. godine!”

Službeno priopćenje za javnost