Prošli tjedan bio je jako zanimljiv u Odbojkaškom klubu Đakovo, ali, nažalost, ne po sportskim rezultatima niti informacijama o pripremama za novu sezonu već se raspravljalo u sudbini đakovačke ženske odbojke. Nažalost, Upravni odbor Odbojkaškoga kluba Đakovo donio je tešku odluku: odustajanje od nastupa u Prvoj hrvatskoj odbojkaškoj ligi i odlazak u Drugu ligu. Tragom te informacije krenuli smo redom.

 

Vedriš: OK Đakovo odustao je od natjecanja u Prvoj ligi!

 

 

Tragom ove informacije uputili smo upit Hrvatskom odbojkaškom savezu u Zagrebu. Krunomil Vedriš, stručni tajnik za natjecanja u kratkom razgovoru nam je potvrdio: „Prošli tjedan stigao nam je dopis u kojemu Odbojkaški klub Đakovo odustaje od natjecanja u Prvoj ligi. Na upit: U kojoj će ligi igrati đakovačke odbojkašice, dobili smo kratki odgovor: „Najvjerojatnije u drugoj ligi“!

 

 

 

 

 

 

Krunomil Vedriš, stručni tajnik za natjecanja HOS-a

 

Dubravko Knežević: Odlasci igračica i financije razlozi su odustajanja

 

Nakon ovoga, kontaktirali smo predsjednika OK Đakovo Dubravka Kneževića. Donosimo njegovu izjavu: „Točno je da smo odustali od nastupa u prvoj ligi. Na sastanku Upravnoga odbora analizirali smo stanje u klubu i došli do zaključka da u ovom trenutku nemamo uvjete za igranje u prvoj ligi. Naime, kao mala sredina stalno se susrećemo s odlaskom igračica koje najčešće odlaze na studij u sveučilišne centre, Zagreb, Osijek, Rijeku, Split, Zadar tako da smo u tom smislu kao klub potpuno nemoćni. Podsjećam da je odlazak naših igračica krenuo s Kristinom Zirn koja je kao studentica agronomije otišla u Osijek, nakon nje, u Vukovar odlazi Ivana Sučić, prošle godine u Osijek je otišla Dora Gadžić. Najnoviji slučaj je s odlaskom Anje Jurić koja također odlazi u Osijek. A sve su to naše igračice koje su proizvod naše odbojkaške škole. Svi koji su u sportu znaju da je stvaranje igračica težak i dugotrajan posao i da Đakovo teško može u svakoj generaciji stvoriti toliko kvalitetnih odbojkašica da pokriju sve odlaske već potvrđenih igračica. Drugi problem koji nas muči, svakako su i financije. Naime, sredstva koja dobijemo od Grada Đakova, preko Zajednice športskih udruga grada Đakova, nisu dostatna za sva natjecanja u kojima Odbojkaški klub Đakovo sudjeluje. Naravno, najveći dio sredstava odlazi na prvu ekipu čije je natjecanje i najzahtjevnije, ali i najskuplje. Znamo da je naša odluka bila teška, ali uvjeren sam da je to, u ovom trenutku bila jedina razumna odluka. Mi smo kao klub razgovarali sa zamjenikom gradonačelnika Robertom Francemom kojemu smo priopćili našu odluku i razloge takve odluke. Mi ćemo se okrenuti radu s mladima i vjerujemo da ćemo za dvije do tri godine da ćemo ponovo stvoriti konkurentnu ekipu koja će se vratiti u prvoligaško društvo.

Predsjednik OK Đakovo – Dubravno Knežević

 

 Robert Francem: Nismo presretni ovom odlukom…

Zamjenik gradonačelnika Grada Đakova – Robert Francem

 

Upit o odluci Odbojkaškoga kluba Đakova uputili smo i zamjeniku gradonačelnika Robertu Francemu koji je pismeno poslao svoj odgovor kojega donosimo u cijelosti:

Predstavnici Odbojkaškoga kluba Đakovo obavijestili su me da su donijeli odluku o istupanju iz Prve hrvatske odbojkaške lige. Nismo presretni ovom odlukom jer smatramo da Grad Đakovo s obzirom na sportsku tradiciju i brigu o sportskim udrugama zaslužuje natjecanja svojih klubova u najvišim rangovima. Isto tako svjesni smo da i ta pojačana financijska briga Grada nekada nije jedini preduvjet za realizaciju ciljeva. Preko Zajednice športskih udruga Grada Đakova u ovoj godini OK Đakovo dobiva 130.000,00 kuna, ali to nisu sva sredstava koja idu odbojci jer, kao i ostale udruge, iz gradskoga proračuna i proračuna Zajednice preko projekata i Javnog poziva odbojka ostvaruje i dodatnu financijsku podršku. Možemo zaključiti da je odluka, koja je, vjerujem, stručnom analizom stanja donesena na upravnim tijelima kluba, utemeljena na okolnostima nefinancijske prirode. Poštujemo odluku OK Đakovo da se u daljnjem razvoju posveti mlađim kategorijama i razvoju novih generacija vrhunskih sportašica u Gradu Đakovu, što je temelj za održivost i trajanje jer kupljena kvaliteta je kratkog daha.

 

Izvor: Miro Šola