Koprivnica brani titulu najpametnijeg srednjeg grada u zemlji, u finalu Đakovo, Jastrebarsko, Šibenik i Zaprešić

Proglašenjem gradova dobitnika nagrada Smart i Eco City u zagrebačkom hotelu Westin 14.prosinca ove godine biti će zaključen ovogodišnji, četvrti po redu izbor najboljih hrvatskih gradova u pametnim i ‘zelenim’ rješenjima koji organiziraju Hanza Media i portal Gradonačelnik.hr uz suradnju s agencijom Apsolon.

Grad Koprivnica prošle je godine u izboru za Najbolji grad osvojio titulu najpametnijeg srednjeg grada u zemlji, a ove će je godine pokušati i obraniti. Koprivnica je svojim pametnim rješenjima i standardima ponovo izborila ulazak u finale izbora za Smart-city u kategoriji srednjih gradova, a naslov brani u srazu sa Đakovom, Jastrebarskim, Šibenikom i Zaprešićem, koji je i lani dospio u samo finale našeg izbora.

Nagrada Smart City izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista i portala Gradonačelnik.hr u suradnji s agencijom Apsolon i ove će godine biti dodijeljena u tri konkurencije, malih, srednjih i velikih gradova. Za tri dobitnika konkurira 15 gradova koji su ušli u najuži izbor u tri konkurencije, a pobjednici se biraju temeljem posebne Apsolonove metodologije analize digitalne spremnosti hrvatskih gradova.

Od tridesetak kriterija koji se uzimaju u obzir u rangiranju gradova, Grad Đakovo tako je u među tri najbolja u pet promatranih pokazatelja. Među tri grada su s najvećim proračunskim izdvajanjima za potpore tvrtkama koje se IKT-om, start-upe i inovacije, te za obrazovanje odraslih i cjeloživotno obrazovanje u kategoriji srednjih gradova.  Također, u top 3 su prema broju stručnih učitelja informatike zaposlenih u OŠ  na području grada na svakih 1.000 stanovnika u kategoriji srednjih gradova (0,5 na 1.000 stanovnika). Sva parkirna mjesta na području grada obuhvaćena su im mobilnom naplatom parkiranja, a u samom su vrhu i po udjelu senzorski opremljenih ili čipiranih spremnika za prikupljanje otpada (koji omogućuju identifikaciju vlasnika spremnika npr. primjenom RFID, NFC i sl.) u ukupnom broju spremnika u kategoriji srednjih gradova (100 %).

Jedan od jakih aduta zahvaljujući kojima je u finale ušao Grad Jastrebarsko svakako je – kvaliteta zraka. Jaska je, naime, među tri grada s najboljom prosječnom godišnjom kvalitetom zraka u zemlji (Prosječni udio najbolje I. kategorije  zraka po vrstama zagađivača -podatak po AGLOMERACIJAMA)  u kategoriji srednjih gradova.

I oni su, kao i Đakovo, sva svoja parkirna mjesta obuhvatili mobilnom naplatom, a u top tri su i prema udjelu mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe u odnosu na ukupan broj mjernih mjesta u kategoriji srednjih gradova (46 %).

Jastrebarsko je među tri grada s najvećim udjelom zaposlenih u IKT-u, kreativnim industrijama, istraživanju i razvoju, kao i po proračunskom izdvajanju za obrazovanje odraslih i cjeloživotno obrazovanje u kategoriji srednjih gradova (0,63 %).

Koprivnica svoju titulu najboljega brani, među ostalim, i uvjerljivo najvećim izdvajanjem za obrazovanje u kategoriji srednjih gradova (49,27 % proračuna), a u top 3 su i prema broju programa visokog obrazovanja  (VI. stupanj naviše) u području IKT u kategoriji srednjih gradova (4 programa). I oni su sva svoja parkirna mjesta pokrili mobilnom naplatom, u samom su vrhu po udjelu biciklističkih staza u odnosu na ukupnu kilometražu cesta na gradskom području (41 posto), a sa stopom od 55,75 posto su među tri najbolja grada u kategoriji srednjih gradova po stopi odvojenog prikupljanju otpada.

Šibenik je svoj ulazak  u finale izborio, među ostalim, jednim od tri najveća indeksa digitalne spreme uprave u kategoriji srednjih gradova (36,66 %). U top 3 su po broju potpornih institucija specijaliziranih za IKT, start-upi, inovacije i održivi razvoj u kategoriji srednjih gradova – imaju ih pet. Čak 20,58 posto stanovništva Šibenika je visokoobrazovano, a u top 3 su i  prema broju stručnih učitelja informatike zaposlenih u OŠ  na području grada na svakih 1.000 stanovnika u kategoriji srednjih gradova (0,73 na 1.000 stanovnika). Također, u top 3 su i prema udjelu senzorski opremljenih ili čipiranih spremnika za prikupljanje otpada (koji omogućuju identifikaciju vlasnika spremnika npr. primjenom RFID, NFC i sl.) u ukupnom broju spremnika u kategoriji srednjih gradova (100 %).

Zaprešić je drugu godinu zaredom osigurao ulazak u samo finale, među najpametnije srednje gradove u zemlji, nizom pokazatelja i pametnih rješenja. Među ostalim, sva su parkirna mjesta na području grada pokrili mobilnom naplatom, u top 3 su prema broj putnika u javnom gradskom i prigradskom prometu na području grada u 2020. godini u kategoriji srednjih gradova, kao i po udjelu  energetski učinkovite rasvjete u javnim rasvjetnim (100 %). U samom su vrhu i po proizvodnji energije iz obnovljivih izvora (iz postrojenja i izvora kojima upravlja Grad i gradske tvrtke i institucije), kao i po udjelu mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe u odnosu na ukupan broj mjernih mjesta (100 %).

Čiji će argumenti za nagradu Smart City u konkurenciji srednjih gradova biti najjači, saznat ćemo 14.prosinca kada će biti proglašeni gradovi dobitnici nagrade.

Izvor: gradonacelnik.hr /(Marija Pulić Drljača)
Foto: Grad Đakovo