Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, u Hrvatskoj se uvijek obilježava prve subote u listopadu.

Sve je počelo prije gotovo dvadeset i pet godina, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke da se poveća broj izlječenja.

U svijetu od raka dojke godišnje oboli 1,3 milijuna žena, a umre ih 458 tisuća. U europskim se zemljama svake dvije minute otkrije jedan slučaj raka dojke dok svakih šest minuta zbog te bolesti umre jedna žena. Smatra se da će od raka dojke oboljeti jedna od deset žena. Zato je vrlo važno bolest otkriti u ranoj fazi, jer onda 90% oboljelih žena ima šansu izliječiti se

Cijeli je mjesec listopad posvećen borbi protiv raka dojke.

U Đakovu će Dan ružičaste vrpce obilježiti ove subote udruga žena za borbu protiv raka dojke „Roseta“. U subotu će na štandovima postavljenim na gradskom korzu dijeliti ružičaste vrpce i promotivne materijale, a sav prikupljen novac ići će potrebitim ženama.

Igor Kretonić